Aviaţie

Vietnamul cumpara avioane Yak-130

Rusia și Vietnamul au reluat cooperarea în ceea ce privește achizițiile de avioane moderne, cele două țări semnând anul trecut un contract pentru cel puțin doisprezece avioane Yak-130 destinate instruirii piloților de luptă. Contractul valoarează peste 350 de milioane de dolari.

Yak-130 la RIAT 2012

Yak-130 la RIAT 2012

Escadrila de avioane rusești tip Yak-130 va înlocui bătrânele avioane cehoslovace L-39 Albatros furnizate Vietnamului la începutul anilor ’80. Cel mai probabil, avioanele Yak-130 vor intra în dotarea Regimentului 915 Aviatie Instrucție format în anului 2018. Regimentul mai dispune și de o escadrilă de elicoptere destinate de asemenea pentru pregătirea elicopteriștilor.

Relațiile dintre Moscova și Hanoi în segmentul exportului de armament au început să fie construite aproape imediat după colapsul URSS. Primele contracte au fost semnate în anii 1994 – 1995: Vietnamul a cumpărat avioane Suhoi Su-27SK/UBK cu care a format prima escadrilă dotată cu avioane de vânătoare de generația a patra.

Începând cu anii 2000 volumul de echipament achiziționat de Vietnam a început să crească: 24 de avioane Suhoi Su-30MK2 comandate între 2003-2013, două divizioane de rachete sol-aer S-300PMU-2, diverse tipuri de radare, sistemul anti-navă Bastion-P, patru fregate Project 1161, nave purtătoare de rachete și de patrulare construite sub licență.

În luna Decembrie a anului 2009 cele două țări au semnat cel mai mare contract de export, cu valoarea de peste patru miliarde de dolari, pentru șase submarine diesel-electrice Project 636 Varshavyanka și eschipamentul pentru acestea.

În anul 2017 Vietnamul a cumpărat din Rusia șaizeci și patru de tancuri tip T-90.

Contractele de o asemenea anvergură au garantat intrarea Vietnamului în topul celor cinci cei mai mari cumpărători de armament din Rusia.

Conform unei surse rusești, Vietnamul a avut o atitudine de așteptare și analiză care a dus la achiziția în exclusivitate a unor tipuri de armament de care avea nevoie pentru a ține forțele armate în stare de disponibilitate pentru luptă.

Vietnamul a devenit cel de-al șaselea client străin pentru Yak-130, după Algeria, Bangladesh, Myanmar, Laos și Belarus.

Iulian Iamandi

2 Comments

  • Ce sa spun consecventa…Rusia este principalul aliat la Vietnamului in zona si singura tara care poate discuta cu Dragonul Chinezesc.
    Vietnamul acum trebuie sa faca balet intre Rusia, si USA care culmea o sa fie al doilea pilon garant al independentei lor.
    De-a lungul timpului China atunci cand a fost puternica i-a facut stat vasal ceea ce Vietnamul de azi incearca sa evite cu orice pret.
    YAK 130 pe de alta parte alaturi de M 346 care e fratele geaman vestic chiar sunt avioane care ofera tot ce isi poate o armata moderna dori de la un trainer.

  • Poate ar trebui să importăm niște politicieni și generali vietnamezi care să înlocuiască omologii cârnați bețivi și bășinoși de pe la noi…..

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: