Un kilo

Impreuna cu India, Vietnamul a devenit  cel mai mare importator de sisteme navale rusesti, costul total al jucariilor comandate avand o valoare similara cu cea a contractelor in curs de implementare in India.

Astfel, cel mai mare program ruso-vietnamez, are o valoare toatala de 2 miliarde $ si prevede constructia si livrarea a 6 submarine cu propulsie “clasica” Project 06361 Improved Kilo, fiind semnat de reprezentanti ai Rosboronexport si ai Guvernului Vietnamez la sfarsitul lui 2009. Toate cele 6 submarine vor fi inarmate cu sistemul de rachete Club-S. Pe data de 28 august, Santierele Amiralitatii (Admiralteyskie Verfi – Адмиралтейские верфи) din Sankt Petersburg au lansat la apa primul 636.1 destinat Vietnamului.

La putin timp dupa semnarea contractului, cele doua parti au demarat discutii in vederea contructiei unei baze care sa gazduiasca submarinele proaspat contractate, baza care, conform aprecierilor expertilor in domen iuar trebui sa coste cel putin cat cele 6 submarine (adica minim 2 miliarde de zgomotei verzi). Fondurile ar urma sa fie obtinute de la rusi, prin credit guvernamental. Tot prin credit guvernamental, Vietnamul intentioneaza sa finanteze achizitia unor nave de salvare si de aprovizionare, precum si a unor avioane de patrulare maritima. Atat submarinele cat si avioanele de patrulare maritima sunt elemente de noutate in cadrul Fortelor Armate ale Vietnamului.

Anul acesta, tot in august, inca doua nave de patrulare din clasa Svetlyak (dintr-un total de 12) au fost livrate catre beneficiar de Santierul Naval Estic (Vostochnaya Verf – Восточная верфи) din Vladivostoc. Navele clasei Svetlyak (Project 10412) au un echipaj de 28 oameni, o viteza de 30 noduri si sunt destinate misiunilor de protejare a granitelor maritime, supraveghere a rutelor si activitatilor anti-braconaj.

Aceste sisteme, impreuna cu navele din clasa Molniya (Project 12418) – doua fabricate in Rusia si inarmate cu sistemul Termit, inca 10 fabricate in licenta, ianrmate cu sistemul de rachete Uran, comandate la mijlocul anilor ’90, cele ale clasei Gepard (Project 11661E) si sistemele cu baza la sol K-330P Bastion-P (dotate cu rachete K-310 Yakhont) sunt menite sa asigure Marinei Populare Vietnameze (Hải quân nhân dân Việt Nam) capacitatea de riposta si descurajare, intr-o zona in care China manifesta puternic tendintele de expansiune economica si teritoriala.

Sursa:
RusNavy

– Griffon236 –

———————————————————

Link-uri utile:

Revista Resboiu; Forumul Resboiu; Pagina de gardă a portalului; Ramura dedicată Armatei Române; Ramura dedicată spaţiului; Ramura dedicată dronelor.