Impreuna cu India, Vietnamul a devenit cel mai mare importator de sisteme navale rusesti, costul total al jucariilor comandate avand o valoare similara cu cea a contractelor in curs de implementare in India.
Astfel, cel mai mare program ruso-vietnamez, are o valoare toatala de 2 miliarde $ si prevede constructia si livrarea a 6 submarine cu propulsie “clasica” Project 06361 Improved Kilo, fiind semnat de reprezentanti ai Rosboronexport si ai Guvernului Vietnamez la sfarsitul lui 2009. Toate cele 6 submarine vor fi inarmate cu sistemul de rachete Club-S. Pe data de 28 august, Santierele Amiralitatii (Admiralteyskie Verfi – Адмиралтейские верфи) din Sankt Petersburg au lansat la apa primul 636.1 destinat Vietnamului.
La putin timp dupa semnarea contractului, cele doua parti au demarat discutii in vederea contructiei unei baze care sa gazduiasca submarinele proaspat contractate, baza care, conform aprecierilor expertilor in domen iuar trebui sa coste cel putin cat cele 6 submarine (adica minim 2 miliarde de zgomotei verzi). Fondurile ar urma sa fie obtinute de la rusi, prin credit guvernamental. Tot prin credit guvernamental, Vietnamul intentioneaza sa finanteze achizitia unor nave de salvare si de aprovizionare, precum si a unor avioane de patrulare maritima. Atat submarinele cat si avioanele de patrulare maritima sunt elemente de noutate in cadrul Fortelor Armate ale Vietnamului.
Anul acesta, tot in august, inca doua nave de patrulare din clasa Svetlyak (dintr-un total de 12) au fost livrate catre beneficiar de Santierul Naval Estic (Vostochnaya Verf – Восточная верфи) din Vladivostoc. Navele clasei Svetlyak (Project 10412) au un echipaj de 28 oameni, o viteza de 30 noduri si sunt destinate misiunilor de protejare a granitelor maritime, supraveghere a rutelor si activitatilor anti-braconaj.
Aceste sisteme, impreuna cu navele din clasa Molniya (Project 12418) – doua fabricate in Rusia si inarmate cu sistemul Termit, inca 10 fabricate in licenta, ianrmate cu sistemul de rachete Uran, comandate la mijlocul anilor ’90, cele ale clasei Gepard (Project 11661E) si sistemele cu baza la sol K-330P Bastion-P (dotate cu rachete K-310 Yakhont) sunt menite sa asigure Marinei Populare Vietnameze (Hải quân nhân dân Việt Nam) capacitatea de riposta si descurajare, intr-o zona in care China manifesta puternic tendintele de expansiune economica si teritoriala.
Sursa:
RusNavy
– Griffon236 –
———————————————————
Link-uri utile:
Revista Resboiu; Forumul Resboiu; Pagina de gardă a portalului; Ramura dedicată Armatei Române; Ramura dedicată spaţiului; Ramura dedicată dronelor.
Cu ce or plati vietnamezii toate cumparaturile astea?
Cred ca din exporturile de orez 😛
Asa zicea si Griffonul. Am vorbit pe mess cu el despre stirea asta… cam asa ar trebui sa cheltuim si noi pentru o marina moderna si puternica. Dar, cu ce sa platim? Ca nici pufuleti n-o sa mai facem multi pana la recolta viitoare.
Din pacate asa este.
http://www.pwc.com/vn/en/releases2008/vietnam-may-be-fastest-growing-emerging-economy.jhtml cresc al dracu de repede
e interesant cum se modernizeaza armata vietnameza, in plus fata de ce au luat de la rusi (inclusiv su-30 si s-300), recent au inceput sa colaboreze cu israelienii. si din cate am inteles, au incheiat un acord militar si cu japonezii.
arata din ce in ce mai bine
Uite acum abia am vazut comentariul tau. Ma apuc de citit pe acolo. Chiar nu stiam de ei. Eu sunt cu ochii pe Brazilia.
ce vrei sa stii despre brazilia :D? sunt super tari brazilienii, cea mai buna scoala de jungle warfare din lume, poate in afara de vietnamezi, ca sa inchidem cercul 😛
Presati de SUA si aliatii sai, Vietnamul a renuntat la gazduirea bazei rusesti pe teritoriul sau, iar cat de curand o sa renunte si la comenzile de fregate si submarine, avand in vedere ca au primit oferte mult mai bune iar cresterea economica le este asigurata de ISD facute de americani si aliatii lor.