Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, a participat luni, 6 aprilie, la videoconferința informală a miniștrilor apărării din statele membre ale Uniunii Europene.

COVID-19

COVID-19

Pe parcursul videoconferinței a fost dezbătut rolul forțelor armate în sprijinirea răspunsului la criză și impactul COVID-19 asupra misiunilor și operațiilor desfășurate în cadrul Politicii de Securitate și Apărare Comună.

Miniștrii apărării au prezentat eforturile întreprinse la nivel național pentru limitarea răspândirii virusului. În context, a fost propusă crearea unei structuri în cadrul Statului Major al Uniunii Europene, pentru o coordonare eficientă a eforturilor naționale și facilitării schimbului de informații.

În ceea ce privește misiunile și operațiile UE, discuțiile s-au axat pe coordonarea eforturilor pentru a susține continuitatea activităților, asigurând în același timp siguranța personalului.

Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale a evidențiat eforturile Ministerului Apărării Naționale întreprinse în vederea limitării răspândirii virusului. A reiterat necesitatea cooperării cu partenerii și organizațiile internaționale, NATO și ONU și a subliniat necesitatea adaptării activității misiunilor și operațiilor la circumstanțele actuale, menținând în același timp siguranța personalului. Totodată, a solicitat monitorizarea răspândirii virusului în zonele de desfășurare a misiunilor și operațiilor, precum și evaluarea potențialului impact pentru trupele dislocate în aceste regiuni.

 

Biroul presă