Programul Spaţial al României

ARCA anunţă Programul Spaţial al României 2012 – 2025, o iniţiativă privată desfăşurată de Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aeronautică, în colaborare cu partenerii săi, care are drept scop dezvoltarea la cel mai înalt nivel a domeniului aerospaţial naţional.

Obiectivele finale sunt lansarea unui vehicul spaţial capabil să lanseze în orbită sateliţi de peste 2,5 tone până în anul 2022 şi lansarea unui cosmonaut român, până în anul 2025.

Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aeronautică (ARCA) este o organizaţie non-guvernamentală, care doreşte să câştige competiţia de 30 milioane $, Google Lunar X Prize şi să lanseze în cosmos prima rachetă românească, capabilă să transporte un cosmonaut.

Tehnica folosită

Programele dezvoltate la ARCA sunt:

Racheta Demonstrator 2B, echipată cu primul motor din lume, din materiale compozite, reutilizabil, care a fost lansată cu succes, la data de 9 Septembrie 2004, de pe ţărmul Mării Negre.

– Sistemul Stabilo care a executat două zboruri până în prezent. Misiunea 1, lansată la o altitudine de 14.700 m, în stratosferă şi Misiunea 2 lansată în 2007 la o altitudine de 12.000 m, deasupra Mării Negre.

Racheta suborbitală Helen, demonstrator tehnologic pentru competiţia Google Lunar X Prize. Zborul de test pentru Helen a fost amânat de două ori, în 2009 (Misiunea 3) şi 2010 (Misiunea 4), din cauza dificultăţilor întâmpinate în lansarea balonului purtător. Pentru a testa avionica rachetei Helen, ARCA a lansat de la Sânpetru, la începutul anului 2010, Misiunea 5, la altitudinea de 5000 m. Lansarea, cu succes, a primei rachete spaţiale româneşti, Helen 2, a avut loc la 1 octombrie, 2010, din largul Mării Negre, în cadrul Misiunii 4B şi a atins altitudinea de 40 km.

Motorul Executor, de la ARCA

Haas este o rachetă spaţială în trei trepte pentru competiţia de 30 milioane $ Google Lunar X Prize. Principalul obiectiv al programului este lansarea sondei lunare European Lunar Explorer şi câştigarea competiţiei.

– Pentru transportul rachetei Haas II la altitudinea de lansare, ARCA dezvoltă avionul supersonic de transport IAR-111. Acesta va deveni primul avion supersonic românesc care va fi utilizat şi pentru dezvoltarea tehnologiilor pentru turismul spaţial.

Super Haas, care va fi un vehicul orbital de clasă medie, în doua trepte. Prima treapta va fi formată din 7 rachete Haas II, iar a doua treaptă va fi echipată cu două motoare Executor Plus, adaptate pentru zborul în vid. Destinaţia finală a rachetei va fi lansarea unui cosmonaut pe orbită, cu un vehicul românesc. Ulterior, racheta va fi adaptată ca lansator de sarcini utile comerciale. Data primului zbor: 2019.

Executor

Bun. Treaba stă aşa: sursa de pe unde am feliat extrăgând câte ceva, este Ziua Veche, dar buba e următoarea, că eu sunt mai tânt aşa… dacă ARCA este ne-gubernamentlă (adică fără nici o treabă cu comenduirea und statul, da?), de ce acesta este PROGRAMUL SPAŢIAL AL ROMÂNIEI? Pentru că, mă scuzaţi, dar la mine în Călăraşi urmărirea câştigării unui premiu de 30 de milioane de zgomoţei americani und profitul rezultat din exploatare, pare interes comercial de patron ori asociaţi… nicidecum al ţării.

În continuare, nu sunt de acord cu utilizarea unui brand (IAR !!!) şi al numelui ţării pentru scopuri personale/de grup, pentru a scoate bani.

Bre, ăsta este Programul Spaţial al ARCA & Asociaţii! După cum Resboiu aparţine lui I.I. & Echipei, nicidecum României.