Resboiul Stelelor

Vega a lipit de cer satelitul romanesc Goliat

La Kourou, ESA a inaugurat Vega cu succes!

De la RIA citire: noul vehicul lansator, racheta Vega, a avut parte de o lansare cu succes de pe cosmodromul Kourou, din Guyana Franceză, succes care s-a continuat până la finalul misiunii: plasarea în orbită a următorilor sateliţi:

ASI’s LARES laser relativity satellite and the University of Bologna’s ALMASat-1 – as well as seven picosatellites provided by European universities: e-Star (Italy), Goliat (Romania), MaSat-1 (Hungary), PW-Sat (Poland), Robusta (France), UniCubeSat GG (Italy) and Xatcobeo (Spain).

Cu o lungime de 30 de metri, Vega este compatibilă cu încărcături cuprinse între 300 şi 2500 kilograme, în funcţie de altitudinea orbitei.

6 Comments

  • Bre io remarc un singur lucru,satelitul romanesc are cel mai pompos nume,ai putea crede ca este vorba de cine stie ce scula de satelit pt comunicatii de un 1 miliard,de cine stie ce satelit de spionaj,de cine stie ce platforma de lansare pt rachete nucleare etc.Cand colo este un sparc de satelit,spre compratie ceilalti nu au folosit nume atat de sugestive.

    • Poate spioneaza de la ceilalti sateliti de pe orbita :)).Numele cred ca l-au ales la misto.Goliat stiu ca e (si) numele unuia care a luat o piatra-n cap si s-a dus… pe o orbita la foarte joasa altitudine , de aprox. 0(zero) metri.

    • Sparcu’ asta cum ii zici tu este primul satelit romanesc din istorie. Eu pot spune ca ma incearca un sentiment placut sa stiu ca avem macar acum un inceput in domeniu. Pana acum am trimis un cosmonaut in spatiu, am realizat unele aparate care au fost incluse pe diverse alte obiecte zburatoare prin spatiu dar un satelit conceput si realizat de noi inca n-am avut.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: