Aviaţie Diverse Terestre

VDV – primele trageri cu Kitolov

Kitolov 2M, varianta de 122 mm (via A. V. Karpenko)

Kitolov 2M, varianta de 122 mm (via A. V. Karpenko)

Săptamana trecută, în cursul unor exerciții de tragere cu muniție reală desfasurate în poligonul Luga, regiunea Leningrad, au fost executate primele lansări de proiectile inteligente Kitolov.

Lansarea rachetelor a fost făcută de baterii de mortiere autopropulsate 2S9 Nona, apatinând VDV-ului. Mai exact, unități de artilerie autopropulsată aparținând regimentelor aeropurtate de la Tula și Ivanovo. Munițiile au fost ghidate cu ajutorul unui nou sistem de conducere a focului, tipul Reostat 1,  în timpul tragerii Nonele schimbându-și permanent poziția.

Proiectilele Kitolov, fabricate de KBP Tula, sunt dirijate semiactiv prin laser fiind destinate atacului țintelor blindate sau fortificațiilor.

Distanța maximă la care pot ajunge proiectilele Kitolov, de 28 kg, cu incărcătură de luptă de 5.3 kg este de 12 km. Muniția e fabricată în doua variante Kitolov 2 de calibrul 120mm și Kitolov 2M, de 122 mm.

Iaca și un filmulete de prezentare, de la producător:

Via:
Lenta

– Marius Constantin –

6 Comments

 • http://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:Reostat.JPG aastai un vehicul 1v119 reostat folosit de VDV .
  E ciudat ca abia acum s-au facut primele trageri cu aceste proiectile aparute acum 5-6 ani . Si mai ales in cazul VDV . Eu zic ca asta-i stire oficiala pt tzivili . Sau daca e reala e vorba de pretenia lu gen Shamanov cdt-ul VDV si tarul Putin mai ales in contextul investitiilor ce le vrea tarul in armata. Greu de “inghitit” ca sunt primele lansari dar nu imposibil. Asta insa nu face decat sa tot aduca dovezi pro ca rusii au chef de investitii in armata pt programul lor de pana in 2020.

 • Ei au verificat in lucrul sistemul nou de cercetare si corectare a focului «Реостат-1»,, plus am inteles ca None-le din care s-a tras erau recent modernizate..

 • eu nu pricep asta
  Muniția e fabricată în doua variante Kitolov 2 de calibrul 120mm și Kitolov 2M, de 122 mm.

  care citeste rusa va rog ? poate imi explica si mie de ce doua calibre asa de apropiate ?

  • 120 mm pentru mortiere si 122 milimetri pentru obuziere tractate sau autopropulsate
   Nona e mortier autopropulsat de 120mm

  • Salut . @Paul e foarte usor de inteles daca cunoti calibrele/tunurile rusilor .Adica 120mm folosesc mortierele fixe(autotractate) sau cele autopropulsate NONA pe sasiu BTR-D; NoNA -SVK pe saiu BTR-80 si 2s31 Vena aceiasi mortiera dar pe sasiu de BMD-3 si o turela “sofisticata mai” .Iar 122mm se foloseste de catre tunul/obuzier D-30 cel care de curand s-a vorbit ca s-ar vrea retragerea sa din armata,ramanand doar la vDV.
   In ce priveste Reostat -1 cred ca e tot cel de baza dar modernizat cu instalatie de ghidare si pt Kitolov si are si radar cum au PRP-3 si 4 sau BRM-1K si 3 .Cele bune.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: