Rachete Brahmos

Rachete Brahmos

Miercuri indienii au testat cu succes varianta lansată de pe submarin a rachetei supersonice BrahMos. Lansarea a fost făcută de pe un ponton submarin, în Golful Bengal, în largul Visakhapatnam, la ora locală 14.10.

Privitor la fericitul eveniment șeful de program al BrahMos, A Sivathanu Pillai, a declarat: “Racheta este gata pentru instalarea în submarinele clasei Proiect 75 India ale Marinei Indiene, în configurația cu lansare verticală; vor transforma aceste submarine în unele dintre cele mai puternice platforme de arme din lume.”

Toate bune și frumoase până aici; numa’ că buba e alta…

Proiectul 75 I e la ani-lumină de materializare. Până acum indienii nu au reusit nici măcar să selecteze furnizorul de tehnologie pentru Proiect 75I, aflându-se încă la faza de RFP. Primul submersibil din această clasă, ar putea fi livrat, în cel mai bun caz, începând cu 2023.

Până atunci, India se bazează pe o flotă de 10 submarine din clasa Kilo și alte patru de fabricație germană, care – evident – nu pot folosi BrahMos. Mai mult decât atât, disponibilitatea tehnică a acestor submarine este de aproximativ 50%.

Problema disponibilității tehnice ar putea fi oarecum remediată odată cu introducerea în serviciu a celor 6 submarine Scorpene aflate în diverse faze ale construcției la șantierele navale Mazagon Docks (MDL) din Mumbai. Dar nici Scorpenele nu pot fi folosite ca platformă de lansare pentru această versiune a BrahMos.

În consecință, până la materializarea Proiectului 75I, indienilor nu le rămâne decât sa se mândrească cu faptul că au dezvoltat o variantă cu lansare submarină a rachetei ce poate ajunge la 290 km distanță și atinge 2,8 Mach.

Via:

Times of India

– Marius Constantin –