Astazi a continuat filmul alb-negru pentru camarazii nostri de la Cursul pentru jurnalistii care transmit din zone de conflict. Au avut parte de o zi plina…
Printre surprizele pregatite de catre militarii Brigazii 61 Vanatori de Munte s-a numarat si Cursul de supravietuire.
Din ce am aflat, Sweeper nu a incurcat scara cu liftul si s-a descurcat la orientare. Desigur, imi doreste razand sa am parte cat mai curand de cateva din experientele unui alt episod al zilei de azi… dar despre trebusoara asta, ceva mai la vale – in seara asta, ori maine.
Sa lasam imaginile sa vorbeasca despre lectiile de supravietuire:
Imagini preluate de pe Facebook, din galeria foto a contului Ministerului Apararii Nationale.
– Iulian Iamandi –
haidi bre! zici ca n-ai crescut la curte!..
ala-i un porumbel…
s-un epur.
Epur-epur, aduce… dar porumbelul zici ca e liliac!
Da, n-am vazut porumbel in etapa asta…
Haha, mai lipseau niste rame fierte si picioare de broasca afumate sau fripte.
Sunt sigur ca oamenii se distreaza acolo, si cei care sunt cu adevarat interesati vor si invata cate ceva.
Macar sa fie cu adevarat o propaganda buna pentru armata in general (si pentru vanatorii de munte, care sunt mai speciali), desi armata e inca in topul increderii din fericire.
Din pacate nu si din partea politicienilor.
Sa vedem ce articole o sa iasa si cu ce cunostinte vor pleca ziaristii si ziaristele de acolo hehe. Si desigur asteptam articolul cel mare al trimisului special (daca nu vor avea parte si de ceva ambuscade pe acolo si nu va avea timp sa transmita inainte de revenirea “la baza” hehe).
P.S.
XV – despre capcane, mai bine sa nu le arate si sa vada toata lumea poze cu ele. Alea sunt “arma secreta”. Cu 12 avioane SH, 100 de tancuri la fel de vechi si 2 fregate si mai vechi e cam greu, asa ca vom surprinde inamicul in munti, folosind raul, ramul si alte chestii improvizate
hehe… nu-s arma secreta, e “rau, ramul”, despre care zici :D. si la aplicatiile cu super-tehnologizati din vest, si-au cam luat-o pe chestii atat de arhaice :D.
nu e cursul de supravietuire, e prezentarea unui poligon (tipuri de foc, adaposturi, filtrarea apei etc). la cursul de supravietuire nu primesti nimic, tre sa ti le produci singur.
aia e intr-adevar pt “cules” apa (in groapa se pune un recipient care preia condensul). demisolul e un “loc de ramanere”. in foto cu garsoniera, in planul 2 e o borna kilometrica folosita ca p.o.
si vad ca nu le-au prezentat prezervativele 😀 (se folosesc ca rezervoare pt apa, se pot folosi ca manusi la prim ajutor, pt ca-s sterilizate samd).
nu vad nici capcanele.
Cred ca n-au vrut sa le vina idei de colaborare… mai adanca. 🙂
in poligoanele de cercetare se cam gasesc toate chestiile astea… cel al baietilor de la v.m. vad ca e bine dotat… 🙂 Au ce sa invete, daca vor…
😉
sunt curios ce tinuta e aia!ca romaneasca nu e sigur!
Buei cine a bagat jurnalista in groapa de scorpion copiata de la Viet Cong? :)))))
nu stiu ce va invata baietii aia, dar daca faci foc deschis, ca in pozele 2, 6, 9, 10, e rasol si scrie pe tine glont de sniper.
poza 5 sigur e adapost si nu afumatoare???
nu o sa mananci nici porumbei, nici iepuri in caz de supravietuire reala (cu exceptia lui Rambo si a lui Chuck Norris)
Poza 5 poate fi o afumatoare ! “Jerky-ul ” l-am gasit intotdeauna gustos si sta foarte bine carnea in felul asta… Dar asta doar in situatii cand petreci mult timp ( mai mult de 3-5 zile ) “out there” – a se intelege chestii paramilitare. Din nou, este doar parerea mea… 🙂
exagerezi. pe timp de noapte, intre brazi, poti sa faci lejer “foc deschis” (cum spui tu). fumul nu se vede, ala e indice de demascare.
mai invata.
Daca e un “gunship” sau vreo drona pe deasupra cu infrarosii de profil nu prea cred ca faci foc intre brazi… Parerea mea
aceste poligoane au fost gandite in anii ’70 de col. (r.) Costica Gavrila. ca sa stie baietii mai tineri :).
xv> ori esti in armata de acum, ori nu ai fost in padure in teritoriu inamic niciodata.
ce sa mai invat? am facut cursul la 404 si am lucrat la R.64, daca iti spun ceva chestiile astea. daca nu, ciocu mic
cu respect, unde ai (ati) fost in PADURE in teritoriul inamic? is curios, hehe. poate ai facut cursul, habar n-am, spun ca esti rautacios.
Incepe Măc Gaivăr vs Ceac Noris!
La ce popota trag baietii…
xv> in terenul inamic am fost in aplicatii cu trupe si in patrunderi reale (daca stii ce inseamna)
lasa o adresa de email si iti trimit un scan cu diploma semnata de amiralul Dinu Stefan. nu o poti gasi pe net
nu sunt rautacios, dar iti dai cu parerea si dai lectii (“mai invata”) fara sa te pricepi. daca ai facut niste mici si ceafa de porc la gratar noaptea, in padure langa Predeal, langa niste pet-uri de bere cu baietii, si nu te-a prins padurarul, nu inseamna ca stii cum vine cu supravietuirea si cu focul deschis.
nu, n-am facut mici si ceafa de porc la predeal, pt ca nu aveam loc de rautaciosii de la spp. noi mergeam in alte parti 😀
Stimabile, marep… poate ar fi o idee ca înainte de a insulta/ a te umfla degeaba față de altu (xv sau oricine) să știi precis și nemijlocit cine ar fi interlocutorul.
Nu de alta dar pare-mi-se că experiența ta nu e unică și există și alți viteji care știe despre ce e vorba în poveste.
nestimate Fogger: in cazul acesta, pe internet, interlocutorul poate fi (re)cunoscut dupa ceea ce spune. daca spune o prostie, e prost, si chiar nu sunt curios sa aflu cine sunt debitorii de prostii pe net, si asa citesc prea multi. poate omul este vreo “lumina” si scrie la betie, dar daca debiteaza o prostie, pentru mine este ceea ce a spus in momentul in care l-am citit.
interesant este ca sunteti organizati bine, va stiti intre voi, ii stiti si pe altii, ma stiti si pe mine, poate chiar aveti acces la niste baze de date. cred ca ar fi cazul sa stati mai rasfirati, pentru ca dati multe dovezi de diletantism. zau, sunteti leit cu cei de la defuncta Acvila.
adio, nu vreau sa va cresc traficul
PS> vezi ca ai mai multe greseli gramaticale, e de inteles, la scoala de subofiteri de 3 luni nu se cere gramatica.
Of, la dracul!
M-ai prins, cu tot cu școala de trei luni, of la dracul…
Cred că e evident, acum, nivelul tău măreț, la care cu toții aspirăm (e mult praf vara).
Am sa intervin, sub comentariul tau Flogger… ca sa nu se interpreteze mai rau. 🙂
Marep, nu e asa cum (ne)crezi. Nu am sa insist, n-ar avea rost – oricum nu ai crede, cred.
Speram ca scanteile sa se stinga singure si sa avem parte de o dezbatere pe argumente. Acum imi doresc sa fie liniste.
Legat de trafic, daca ne doream asta aplicam tehnici de SEO. Ne multumim doar sa facem in continuare ceea ce am pornit in urma cu cativa ani si uneori chiar ne iese binisor.
Măi Resboiule, intervino unde dorești matale, numai că, vezi tu, te va costa o bere Bucegi rece cu proxima ocazie.
Dacă e pe la munte, mai rece decât 30 de grade, cu atât mai fain!
Vii la BIAS pe 27-28 Iulie? Este un eveniment la care speram sa ne intalnim ca si anul trecut, cu cati mai multi si sa ne cunoastem.
Aș vrea, dar nu (îmi)promit nimic, treburi peste treburi și toate peste distracție…
Resboiu> daca ai fi citit comentariile mele, ai fi vazut ca am discutat pe niste argumente.
Nu poti confunda un adapost cu o afumatoare (mai ales cand ai fost acolo la explicatii), sau, daca o faci, nu are rost sa incerci sa scrii despre arme, blindate, tunuri, calibre, rachete, avionica si alte alea, decat daca articolele iti vin gata facute sau iti sunt sugerate.
Initial mi s-a parut ca sunteti un site de amatori care incearca sa aduca la cunostinta publicului subiecte din actualitatea miltara, dar, mai curand, pare un site paravan a unor baieti pe care eu, personal, ii desconsider sincer.
Poate nu e chiar asa, dareste nerelevant.
xv trebuie trecut la munca de jos iar f(l)ogger mai trebuie pus sa citeasca.
À bon entendeur salut!
Ok, Marep.
Bafta!
@ marep – nu o lua asa personal, aici fiecare isi aduce argumentele, si experienta personala, astfel invatam unele chestii pe care nu le stiam sau invatam de la cei care au mai multa experienta intr-un anumit domeniu.
* Cat priveste articolele nu prea stiu de unde le copiem ca eu unul mi le-am scris pe ale mele si ceilalti la fel.
* Tehnici de supravietuire si guerila sunt spectator, nefacand armata si neparticipand la vreun curs de genul acesta.
* Avionica – eh aici sunt mai acasa am proiectat disply-uri centrale pentru anumite firme care produc tehnica militara, in plus aeronautica este pasiunea mea deci aici cred ca ma pricep cat de cat.
* aeronautica in special este pasiunea multora de aici si tehnica militara la fel.
Daca vrei poti participa activ la discutii, si eu ma mai contrez cu unii pe chestiuni tehnice pe aici, am fost facut si “prost” de catre un coleg dar asta nu m-a facut ca sa ma bag in carapace.
Daca vrei te poti alatura discutiilor daca nu, nu, tu alegi!
Pare-mi-s-ar mie ca Flogger a citit deja ceva la viata dumnealui 🙂
marep, ma crezi sau nu, mi-e egal, io habar n-am cine e Flogger. ce a spus el mi se pare de bun simt si nu pt ca m-a pomenit si pe mine, nu asta e criteriul, nu io sunt important, ci principiul. e vb ca aici oamenii se straduiesc sa se respecte, chiar cand au opinii diferite.
imi cer scuze pentru partea cu “mai invata”, a fost rautacioasa, recunosc. chiar daca i-o adresam cuiva care a servit patria doar pe internet, a fost cam urat din partea mea.
n-am acces la vreo baza de date si nici baietii de la resboiu nu cred ca au. chiar de-as avea n-as folosi informatiile sa ma dau mare pe net. dar din moment ce tu iti pui id-ul marep…mi-a picat fisa pana la urma.
io am un respect deosebit fata de militarii “old school” si fata de old timeri, tu esti catana batrana, ai prins 89 in miez, apoi ai facut parte dintr-o chestie misto, (dar aroganta :D), nu pot decat sa te salut.
atfel, te superi ca vacarul pe sat.
(poti sa te superi inca o data, dar nu ai dreptate cu focul deschis 😛 ).
cu respect
Nu te supara da a scris corect tot postul de mai sus 🙂
Daca e greu cu “pare-mi-se”, cum e cu “mi se pare” ? e acelasi lucru
sau daca nu ne crezi uite aici
http://diacritica.files.wordpress.com/2010/03/avram-mioara-ortografie-pentru-toti-cartea.pdf
pare e verbul, si apoi dativul, foarte corect a scris flogger
Cam rautacios esti… Dar absolut adevarat!
Hehe, exista cred o batalie a orgoliilor uneori. Iar uneori imi pare ca vanatorii sunt mai putin “inghititi” de alte “arme” (nu ma refer neaparat la cineva de aici ci in general) sau chiar armate (straine).
Cu toate astea vanatorii de munte au aproape 100 de ani de existenta oficiala si au trecut prin doua razboaie mondiale, prin diverse regiuni si contra diverse armate fara sa se faca niciodata de ras, chiar din contra (rusii au tras tare sa-i desfiinteze dupa razboi). Iar dupa al doilea mondial si dupa 1990 mai ales ei au reprezentat de cele mai multe ori armata romana in diverse schimburi de experienta cu unitati straine (unele chiar de top, cele mai de top de fapt). Iarasi, fara sa se faca deloc de ras, chiar din contra. Deci chiar au o experienta bogata
Sigur, vanatorii de munte nu sunt “forte speciale” care sa fie parasutate la zeci sau sute de km in spatele liniilor inamice, nu trebuie sa cunoasca nu stiu ce limbi straine si nu au nu stiu ce dotare ultrasofisticata. Dar in zona lor de actiune sunt foarte buni.
Focurile alea se pot face mai adapostit, dupa un paravan (cum apare intr-o poza), intr-o adancitura de teren, dupa niste stanci, copaci etc.
Acolo sunt prezentate doar cateva modele de focuri, e o prezentare a lor pentru a le invata, nu inseamna ca le si fac pe varfuri de stanca sau in mijlocul poienii de pe panta muntelui dinspre inamic, atunci cand sunt in actiune si sunt si inamici prin preajma.
E cam greu sa traiesti pe munte cateva saptamani, la cort, sa te ploua, sa te bata vantu, sa ingheti noaptea si sa nu faci un foc sa te incalzesti, sa usuci niste haine sau sa faci ceva de mancare sau o bautura calda.
Din cate stiu eu tot vanatorii de munte au fost primii care au introdus gradele negre la uniforma de instructie / camuflaj, tocmai pentru a elimina ceva ce ar fi putut ajuta un lunetist inamic, si parca si celebrele sosete albe date peste bocanc au fost eliminate in general din tinuta de instructie tot pentru a nu oferi ceva vizibil unui lunetist inamic. La fel, pana si stemele de la bereta se vopseau in negru pentru a nu reflecta lumina soarelui etc.
Asa ca eu le-as da credit ca stiu cum sa se descurce in teren muntos-impadurit cum e expresia, mai ales ca ei sunt cei ce au inspirat sau instruit si pe altii (cel putin la inceput) pentru a se descurca in zonele astea.
unitatile de vm sunt pregatite pt lupta si trai in conditii de izolare, adica nu neaparat in spatele inamicului (desi poate fi vorba si despre lupta in incercuire de exemplu), ci cu o logistica ad-hoc, improvizata. terenul muntos fragmenteaza dispozitivele si logistica este problematica, chiar in conditiile clasice ale unui “front”. o companie poate fi pe un munte, alta pe muntele vecin, iar logistica (un bat/bg) tocmai la mama zmeilor.
cercetasii din batalioane si mai ales cei din compania de cc a brigazii actioneaza in dispozitivul inamic (unde in general nu numai ca NU SE FACE DELOC FOCUL, dar se comunica doar prin semne). in anumite situatii se trece la supravietuire, dar supravietuirea e un fel de plasa de siguranta.
Pozele de mai sus sunt de la un curs de “fatada”. Pana acum armata romana a avut destule “aplicatii” in comun cu celelalte armate NATO ca sa isi faca “update-urile ” necesare …