Zilele trecute, colega Alina a publicat un comunicat de presă în care se anunța participarea a două nave militare românești la antrenamente în comun cu nave turcești în Marea Neagră. Din partea noastră participă la exercițiul Steaua de Mare corveta 265 Contraamiral Horia Macellariu și nava purtătoare de rachete 190 Lăstunul.

Marea Neagra

Marea Neagra

Deniz Yildizi, pe numele său netradus în limba română, este un exercițiu puternic organizat de către marina militară a Turciei și are cel puțin două… enigme.

În varianta pe scurt a uneia dintre enigme, încă nu am descoperit dacă navele militare turcești au făcut sau vor efectua o escală într-un port rusesc.

O altă enigmă ar fi numărul real de nave turcești participante la Steaua de Mare.

Dar, probabil cea mai tare enigmă este legată de posibila scufundare a unei nave turcești care ar putea juca rolul de navă țintă pentru trageri reale. Să adaug o subenigmă, legată de participarea navelor românești? Ce șanse sunt ca NPR-ul nostru să lanseze pe nava țintă?

Și, nu înainte de subsemnare… oare submarinele anunțate vor fi cele care vor participa? Că turcilor le cam place să se joace cu ascunderea identității submarinelor lor.

Și ar mai fi o enigmă.

Mda. Posibil ca la final, ca în O floare și doi grădinari, toată lumea să fie fericită. Și floarea, și grădinarii, chiar dacă vor fi mai mulți, și Steaua și Marea.

Rolurile nu-s clare.

Iulian Iamandi