MICA (via MBDA)

Luna trecuta Florence Parly, Ministrul francez al Apararii, a anuntat in cadrul unei intalniri a Comitetului Ministerial pentru Investitii demararea programului MICA NG. Noua generatie a MICA, va furniza capabilitati imbunatatite in lupta apropiata si de autoaparare avioanelor Mirage 2000 si Rafale ale AdA si Marine.

MICA NG (Missile d’Interception, de Combat et d’Autodéfense – Nouvelle Génération) va inlocui generatia actuala a MICA a carei retragere graduala din serviciu va avea loc in perioada 2018-2030. Noua generatie va trebui sa faca fata noilor amenintari si contramasuri dezvoltate de potentialii adversari, sa asigure protectia teritoriului national, castigarea si mentinerea superioritatii aeriene.

MICA NG va fi dezvoltata in doua versiuni (la fel ca si genratia actuala) IR si EM iar livrarile sunt planificate pentru intervalul 2026-2031.

Noua generatie a rachetei frantuzesti va fi pusa la punct de un concern format din MBDA, Safran si Thales, concern ce va finata din surse proprii o parte semnificativa a programului de cercetare-dezvoltare. Ca si MICA, MICA NG va avea o varianta cu lansare verticala putand fi folosita pentru aplicatii anti-aeriene atat cu baza la sol cat si pe nave, aspect ce-i asigura accesul la o baza destul de extinsa de potentiali clienti de export.

Conform negocierilor, fiecare contract de export castigat de MICA NG va duce la recalcularea si scadrerea pretului platit de Franta pentru achizitia rachetelor din noua generatie.

Via
DGA

Marius Constantin