Aviaţie

Va dispune Romania de bani pentru F-35? Vreo… 160 milioane $ per avion?

F-35 - in poza asta parca nu este la fel de urat ca de obicei...

Lockheed Martin a primit din partea Guvernului S.U.A. un contract fix in valoare de 4 011 919 310 dolari, ca si amendament al contractului precedent, pentru fabricarea a treizeci de avioane F-35 Joint Strike Fighter (JSF).

Dintre cele treizeci de avioane, 21 sunt din modelul conventional pentru USAF, sase in varianta pentru US Navy si trei STOVL pentru US Marine Corps.

Proaspatul amendament la contract cuprinde furnizarea de echipament dedicat pentru misiuni si cheltuielile cu avioanele de testare, plus zboruri de test pentru Marea Britanie.

Adaugand noile sume la vechiul contract din luna Iunie a anului trecut, unele surse aproximeaza valoarea unui avion F-35 la 159.7 milioane de dolari.

Sursa: Aereo

27 Comments

 • Romania si F-35….baba si kalashu…scz de ironie dar romania nu e in stare sa ia cateva fly-by-wire F-16 dapoi F-35…si desi e asa as prefera 2 JFS decat 20 F-16….asa cum spunea un mare pilot de teste: in prezent fighterele se impart in stealth fighters si targets..

  • Da si avioanele stalth cand o sa se aprovizioneze la sol sa vezi ce “targhet” devin dumnealor pentru avioane de generatia a 4-a

   • Nu sunt de acord cu ceea ce spui ca doar un stealth fighter nu-l tii in garaj..din cate stiu eu un aeroport militar are un puternic tir AAA…deci nicidecum prezentul nu poate fi comparat cu WW2…si la urma urmei tre’ sa recunoastem ca 4th fighter generation e la apus..pana si F 15, una din emblemele USAF a fost convertit la stealth(F-15SE Silent Eagle)…

    • Pai, imagineaza-ti ca bazele aeriene sunt lovite cu rachete de croaziera. Eventual cu dispersoare de munitii anti-pista in genul celor folosite in Golf 1. Si atunci, pa-pa utilizare de cele mai moderne stealth-uri.

     Sa luam de exemplu scenariul domnului Vasilescu si sa includem la Borcea 1-2 escadrile de F-35, sau cel mai sigur 1 de F-35 + 1 de F-16. Crucisatorul de clasa Slava ar trimite una-doua rachete Bazalt care ar dispersa pe baza submunitii. Aleluia avioane, ca nu o sa avem bani de adaposturi betonate cu “n” grosime in carne.

     • Haidi bre!
      Am mai avut discutia asta! Bazalt avea doaua tipuri de focoase, nuclear si clasic ( perforant exlpoziv de 900 kg )…acum se mai foloseste doar cel clasic. De asemenea, tot bazaltul are tehnologia anilor ’70 ( adica tuburi electronice la greu, ca televizorul sau radioul bunicii )==> rezistenta minima la bruiaj…

    • nu exista arma infailibila,nu a existat niciodata si nu va exista ,oricat de buna e tehnologia stealth…si oricat de partinitoare e parerea din clipul history channel de pe you tube,istoria conflictelor militare s-a decis …cam ca in fraza aia din transformers 2″using coordinate military actions and strategy”,restul e “comparam sa vedem daca trabantul sau ferrariul trece mai repede dunarea….pai nici una nu trece daca nu ai bac”

 • Cred ca atunci cand vor fi scoase din uz de un alt avion mai performant, o sa le primim pt o suma modica…asta fiind prin 2030

 • Nu prea, daca ma gandesc la afacerea cu elicopterul Dracula cand varful platii era prin 2010, daca bine imi amintesc, nu e cazul sa fim prea optimisti si sa ne imaginam ca peste 10 ani vom avea resurse financiare extraordinare.

 • In momentul cand US Air Force va comanda sa spunem 1000 de avioane, Australienii 100, Canadienii 63 si Japonezii 32-60 de bucati, sa vedeti cum se va apropia pretul de cel al unui F-18 E/F.

  • Eu nu cred ca o sa ajunga asa de jos ca si F/A 18 E/F o sa fie mai scump, in aceeasi ordine de idei uita-te cat s-a scumpit F 16 de la varianta F 16A la F 16C Block 50/52 desi este cel mai de succes produs din blocul NATO dacane referim la numarul de aparate vandute/

   • S-au “scumpit” banii nu avioanele per se. 18-20 de milioane pe poarta fabricii, ajung acum in jur de 40 de milioane.

    • Într-adevăr. Acum nu știu cât de mult a crescut prețul unui F-15 în cei 30 și ceva de ani de fabricație, dar valoarea Dolarului a scăzut cu mai mult de 50% în ultimii 30 de ani.

     • Am vrut să zic F-16, evident. Oricum, primul F-16 de producție a ieșit în 1976. 10 dolari în 1976 ar însemna 39,79 dolari acum (am găsit un calculator de inflație a dolarului pe net). Dacă știe cineva cât costa un F-16 în anii 70 e ușor de calculat cât ar face în banii de azi. 🙂

    • Da George dar F 16 ar trebui sa fie mai ieftin decat Gripen-ul la nivelul actual gandeste-te ca la toata tehnologia folosita si rasfolosita s-au amortizat costurile de R&D de mult, concluzia este ca nu e ieftin ca L.M. e hain si tine pretul foarte sus!

     • Tehnologia s-a ieftinit si s-a amortizat, dar banii s-au devalorizat. In plus unele sisteme de pe F-16 Blk 50/52 sunt relativ recente, si deci nu s-au amortizat.

 • Nu cred ca Romania are nevoie de avioane stealth.., Romania ar fi avut nevoie de interceptoare capabile sa apere spatiul aerian. ( pentru asa functii sint si avioane mai ieftine ).
  Se dezvolta tehnologia stealth, .. dar se dezvolta si radarele si tehnologii anti – stealth.,

  • asa e…stealth-urile sunt foarte vulnerabile la radarele de frecventa joasa deci SAM-urile reprezinta cea mai mare amenintare..dar totusi..nu merita Romania ceva mai bun?….

   • Romania merita tot ce e mai bun. Cetateni mai buni, cultura mai buna, mai mult bun simt, o economie mai buna, o armata mai bine dotata, o conducere politica mai buna, etc. Din pacate, mergem in sens opus cu toate categoriile.

 • vai de noi nu avem avioane nici makar de patrulare si ne trebuie F-uri?
  sa le fie rusine politicienilor care ne-au adus aici…

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: