O nebunie de… enigmă și știrea asta! Iar dacă e pe bune treaba, brava la ei! Haideți să descoperim împreună ce și cum.

Bayraktar TB-2

Bayraktar TB-2

Publicația poloneză Dedefence 24 a semnalat o postare enigmatică pe Twitter a ministrului apărării. Postarea lui Mariusz Blaszaczak cuprinde poza unei machete de UAV și un mesaj criptic: “Good news coming soon… stay tuned!”.

Și până acum e mișto treaba, însă cel mai tare aspect este acela că macheta reprezintă un UAV turcesc, fiind vorba despre drona Bayraktar TB-2. Care Bayraktar TB-2 este… UCAV!

Mda. Nu este prima dată când îi invidiez pe aliații noștri polonezi.

Așa. Am oftat, desigur. Acum, mai departe… Macheta din poza pe care a postat-o ministrul polonez al Apărării seamănă cu UCAV-ul turcesc la fuselaj și forma aripii, iar “șahul” polonez a înlocuit simbolul turcesc de identificare fix în aceleași locuri. În plus, remarcă publicația poloneză, schema de camuflaj seamănă cu cea a turcilor și… nu prea se distinge, dar pare că pe undeva scrie Bayraktar TB-2.

Bayraktar TB-2 polonez?

Bayraktar TB-2 polonez?

Eh, poză. Dar, prin luna Noiembrie a anului trecut… aceeași publicație poloneză anunța că faza de analiză conceptuală pentru programul Gryf de achiziții a unor drone tactice a fost finalizat de către Inspectoratul Armamentelor și că documentele au fost înaintate la Ministerul Apărării, mai apoi au apărut zvonuri neconfirmate cum că au existat discuții între Polonia și Turcia pe subiectul dronelor Bayraktar.

În prezent, programul Gryf a ajuns la faza de implementare a procesului de achiziție, urmând ca termenul limită să fie stabilit în funcție de negocierile cu contractorii.

Platforma Gryf va constitui unul dintre elementele cele mai importante ale Programului Operațional “OBSERVATOR IMINT and Satellite Reconnaissance”, Inspectoratul Armamentelor anunțând că UAV-urile care vor fi achiziționate în cadrul programului Gryf vor trebui să dispună de capabilități de culegere de informații în orice condiții meteorologice. De asemenea, dronele vor fi capabile să utilizeze muniții ghidate.

Cel mai probabil, polonezii vor importa drone testate în câmpul de luptă și o vor face repejor. Iar Bayraktar TB-2 a demonstrat ce poate în conflictul recent din Nagorno-Karabakh, iar în Siria se pare că a distrus și Pantsir.

Programul polonez Gryf, conform informațiilor dezvăluite încă din anul 2018, va însemna achiziția a șase sisteme (patru UAV-uri și o stație de control în fiecare dintre sisteme) în perioada 2020-2022, alte șase sisteme putând fi cumpărate în viitor.

Până în zilele noastre, platformele Bayraktar au fost cumpărate de către Libia, Azerbaijan, Qatar, Maroc și Ucraina.

Iulian Iamandi