BMPT Terminator

BMPT Terminator

Uralvagonzavod, prezenți la IDEX, lucrează la o nouă versiune a BMPT. Conform declarațiilor  lui Oleg Sienk, actualul șef al UVZ, noua jucărie va fi infățisată publicului undeva în toamnă. Tot Sienk informează că noua generație va putea transporta un număr mai mic de militari.

BMPT-ul este gândit pentru sprijinul coloanelor blindate, putând combate atât forța vie cât și vehiculele blindate ale inamicului. Actuala generație are la bază tancul T-90, putând parcurge o distanță de 550km cu o viteză maxima de 60 km/h (pe șosea), totul la o greutate de 48 de tone. Blindatul este înarmat până în dinți cu două tunuri automate de 30mm 2A42, două mitraliere PKMT de 7,62mm și două aruncătoare automate de grenade, tipul AGS-17. Pentru combaterea blindatelor, BMPT-ul este dotat cu lansatoare de rachete antitanc Ataka-T.

Prezent de asemenea în Abu Dhabi, comandantul Forțelor Terestre Ruse, Generalul Vladimir Chirkin, a vorbit despre planurile Ministerului Apărării de a achizitiona mijloace blindate. Astfel, în perioada 2014-2015, rușii vor cumpăra tancuri T-90, vehicule Tigr, Medved și Volk.

Potrivit lui Chirkin, începând cu 2016 la UVZ vor intra în fabricație vehiculele seriei Armata, precum și cele pe roți sau șenile cu platforma comună Kurganeț-25, respectiv Bumerang.

 – Marius Constantin –