Crucisatorul USS Vella Gulf, din clasa Ticonderoga, purtator de sistem de rachete si… Aegis, se afla in vizita de lucru la Constanta incepand de azi si pana pe 25 ianuarie. Conform programului afisat in ghidul turistic, nava americana se va intretine cu fregata Regina Maria si elicopterul din dotare pentru niste exercitii de monitorizare, simulare de interventii, abordare (chestii pirateresti) si ascultarea pasarestii flotei ruse din Marea Neagra.

Cum ar zice cititoatea de stiri de la televiziunea care mi-a atras atentia asupra subiectului, nava militara americana de razboi care poate scufunda rachete si avioane si dobori submarine, a fost botezata dupa numele unui golf din insulele Solomon (WWII) in care s-au batut turcii cu plaiesii sau americanii si japonezii, ma rog, una din doua variante, la alegere. Purtatoarea a sistemului Aegis dar si a unor frumoase rachete Harpoon anti-nava, Vella Gulf s-a distins facand poze cu pirati in incidentul Faina, daca va mai amintiti, nava aia ucrainiana incarcata cu T-72-uri pe care au pus mana piratii somalezi, si mai tarziu capturand alti pirati, kenieni parca, care vroiau sa puna labele pe un petrolier prin Golful Aden.

Asadar, cu ocazia acestui exercitiu, tintim ferm catre Regina Maria ca urmatoare participanta la operatiunea “Atalanta” care se va desfasura in Oceanul Indian, taman contra piratilor.