Marină

USS Fort McHenry a intrat in Marea Neagra

Nava de americană de desant maritim USS Fort McHenry (LSD 43) a intrat duminică în Mare Neagră, aceasta fiind prima navă aparținând US Navy care ajunge pe aici după incidentul din Strâmtoarea Kerci, din luna Noiembrie a anului trecut, când Rusia a deschis focul asupra a trei nave ucrainiene pe care mai apoi le-a capturat.

USS Fort McHenry (LSD-43)

USS Fort McHenry (LSD-43)

USS Fort McHenry face parte din clasa Whidbey Island și are la bord elemente din 22nd Marine Expeditionary Unit (MEU).

“USS Fort McHenry’s transit into the Black Sea reaffirms our collective resolve to Black Sea security and enhances our strong relationships with our NATO allies and partners in the region. Our routine operations in the Black Sea also demonstrate the inherent flexibility and capability of US 6th Fleet naval forces.”

A declara Vice Admiral Lisa M. Franchetti, comandantul Flotei a VI-a americană.

US Navy execută patrule de rutină în Marea Neagră, operații în limita legii internaționale, inclusiv a Convenției de la Montreux.

În anul 2018 au executat operații în Marea Neagră următoarele nave militare americane:

 • distrugătoare din clasa Arleigh Burke: USS Ross (DDG 71), USS Carney (DDG 64), USS Porter (DDG 78);
 • nava de comandament și coordonare clasa Blue Ridge: USS Mount Whitney (LCC 20);
 • nava de desant maritim clasa Harper Ferry: USS Oak Hill (LSD 51), având la bord elemente din 26th MEU;
 • nava de transport rapid expediționar clasa Spearhead: USNS Carson City (T-EPF 7).

USS Fort McHenry a ajuns într-unul dintre porturile românești.

Iulian Iamandi

28 Comments

 • Rusia a intrat în panică de frica unei bărci americane.
  A mai fost distrugătorul Donald Cook în anul 2014 care a ajuns ca o corabie și a plecat cu coada între picioare.

 • Din cate stiu navele tarilor neriverane trevuie sa paraseasca MN in 21 de zile. Daca, de exemplu, un distrugator SUA sau UK intra pe Dunare si poposeste la Galati o perioada mai lunga se considera ca a iesit din MN ?

 • Gesturi simbolice…apropo, vad ca se tin la distanta de apele teritoriale ruse..De altfel cred ca occidentalii au cam terminat mijloacele de influentare a politicii Federatiei Ruse..

 • @AB
  Tratatul reglementeaza TRAVERSAREA STRAMTORILOR de catre navele apartinand tarilor neriverane.
  @Florin
  Evident este un gest simbolic. Nu am auzit nimic despre un conflict iminent NATO -Rusia.
  Iti dau un exemplu de influentare: furnizarea de tehnica de lupta si instructori pentru Ukraina.

  • E degeaba, la tot ce pot aduce vesticii in Ucraina rusii pot plusa inzecit..ca rezultat doar mai multa suferinta pentru poporul vecin…

   • Cat pot plusa rusii inzecit. In cazul Ucrainei nu mai vb de o tara ca Georgia cu 3 mil locuitori ci de una cu cca 50 mil. Cat isi vor permite sa pluseze fara sa iasa sleiti din toata aventura.

    • Rusii sunt deocamdata multumiti cu pastrarea status quo, iar pentru asta trebuie sa descurajeze Ucraina sa actioneze militar- lucru usor de facut,data diferenta de forte, si sa suporte economic separatistii. Vesticii pot inclina balanta in favoarea Ucrainei doar declansand un razboi general, lucru care nu se va intampla..

     • Pentru rusi inseamna scurgere de resurse si presiune la propria granita. Vestul nu are interesul unui razboi general ci acela de a face acea politica de “containment” pe care a practicat-o cu succes in razboiul rece. Rusia are multe fisuri prin care “pluseaza inzecit” iar aparent pe termen scurt ii asta ii aduce niste plusuri de imagine, pe termen lung insa i va uza economia. Rusia nu are resursele financiare ale vestului. Ca sa dai tehnica si bani unor entitati pseudo-statale absolut ineficiente dpdv economic presupune sa ai portofelul gros ceea ce pe termen lung Rusia nu are. Compara tu furnizarea de catre vestici catre ucrainieni de instructori si cantitati limitate de echipament defensiv cu finantarea economiei Donbasului, Crimeei, Transnistriei, Abhaziei plus sustinerea Donbasului cu cantitati mari de tehnica blindata rachete AA, artilerie plus munitia aferenta, cu unitati ruse travestite si cu unitati de mercenari consistente. Cat o sa-i tina finantele sa pluseze inzecit.

      • Ati calculat Dv. cat cheltuie? Altfel vorbim vorbe. Statul rus are excedent bugetar semnificativ. Apoi e vorba de o finantare partiala a unur regiuni care insumeaza maxim 8 milioane de locuitori,integrate de facto in Federatia Rusa care are peste 150 milioane de locuitori si resursele cunoscute, nu vad ce catastrofa financiara sa urmeze. O discutie asemanatoare s-a purtat si la inceputul interventiei in Siria, dar nu vad nici aici esecul sau epuizarea resurselor statului rus.

       • Vb de o economie dependenta de exportul de resurse brute si supusa unor sanctiuni economice. Vorbim despre sume pentru necesare pentru sustinerea unei populatii de marimea Bulgariei in conditiile in care aceasta populatie nu se poate autosustine. Vorbim despre sustinerea unor formatiuni militare si a unui razboi. Adaugam mentinerea proprilor forte la un nivel de descurajare acceptabil. Chestiile astea nu-s ieftine pentru o tara de 150 mil loc cu pibul uneia de marimea Italiei, cu cca de trei ori mai putini locuitori. Cat crezi ca o sa-i tina cureaua?

        • Dar despre ce sume e vorba? Produsul nominal nu e relevant pentru ca e dependent de manipularea cursului, daca va intereseaza cantitatea si valoarea bunurilor produse trebuie calculat cu ajutorul paritatii puterii de cumparare,astfel pentru 2019 e 4300 miliarde de dolari,mult peste cel italian.Extractia de resurse are ramificatii importante in industrie,are nevoie de tehnologii,multe locale, de utilaje,mijloace de transport,materiale de constructii..nu se culege petrolul ca pe banane cum ne fac sa credem unii..Ca sa terminam discutia, ce se vede e ca dupa 5 ani de sanctiuni si altele Rusia inca respira,e pe crestere economica-mica dar e- are excedent bugetar..astea sunt realitati,ce o sa urmeze putem discuta!

         • Ha! Ha! Ha! Vechea legenda a nivelului de trai din URSS.
          Florine, vezi ca Italia are populatia la mai putin de jumatate decat Rusia! Refa calculele.
          De ce nivelul de trai din Rusia este mult mai redus decat cel din SUA? Doar si Rusia e o mare putere.

         • Dupa cinci ani inca respira bine zis. Doar ca au trebuit sa taie din cheltuilelile pentru achizitia de armament si sa amane unele programe costisitoare. Bine bine asta cu paritatea puterii de cumparare este se traduce in numarul latrinelor din satele rusesti comparativ cu numarul celor existente in Italia ? Nu uita ca extractia de resurse s-a practicat cu aceleasi ramificatii si in vechea URSS si totusi s-au prabusit sub propria greutate lucru pe care il vor face si de data asta. La fel de vizibil este si disconfortul industriei rusesti mai ales de cand li s-a taiat accesul la anumite tehnologii occidentale .

          • 75 la suta din rusi traiesc la oras,ma indoiesc ca isi fac nevoile in spatele blocului…inseamna doar ca o latrina e mai ieftin de facut in Rusia decat in Italia din diverse motive,dar rezultatul e acelasi aproximativ. Sanctiunile au avut si efecte pozitive asupra industriei, rusii facand eforturi sa localizeze tehnologiile afectate. M-ati pierdut cu totul la compararea Rusiei actuale cu URSS-ul asa ca nu o sa mai continui o discutie inutila..cu respect!

          • Si din orasele lor cate arata si functioneaza ca Petrosanii? V-ati pierdut pentru ca nu intelegeti sau nu vreti sa intelegeti ca Rusia actuala abordeaza la fel ca URSS relatia cu vestul.

     • Ukraina nu este un stat functional. Lipsa de credibilitate a guvernului de la Kiev se reflecta si in refuzul majoritatii voluntarilor ukraineni de pe linia frontului de a fi incadrati in unitati regulate. Cu toate ca Rusia a repurtat numeroase succese in subminarea structurilor de forta ukrainene, acestea nu s-au prabusit intrand in anul 5 al conflictului. Urare pentru Rusia: boala lunga, moarte sigura.

 • Va doare pe voi in cot de poporul vecin!
  Au trecut totusi patru ani de cand lucrurile s-au complicat in Ukraina de Est, iar Rusia nu are solutie. A plusat inzecit sustinand financiar cele doua republici separatiste

  • Bre..nu te enerva! e Ucraina,ca nu esti anglosaxon..rusii tocmai asta urmaresc,o situatie complicata pentru ucrainieni. Republici separatiste de altfel foarte industrializate,doar cu numele in Ucraina, de facto integrate in Rusia.

 • Bullshit!
  Rusia si Ukraina sunt foste tari fratesti; Rusia doreste revenirea la relatiile bilaterale cordiale anterioare euromaidanului. Or fi regiuni industrializate, dar rusii acorda constant sprijin umanitar. Idem Transnistria.

  • Rusii vor avea o relatie cordiala doar cu o Ucraina destramata, pana atunci problemele de genul asta ii vor tine pe ucrainieni in afara NATO, UE..vor demonstra esecul politicii provestice, asa ca o Ucraina in criza perpetua le slujeste. Sprijin acorda, dar nu o sa falimenteze din cauza lui.

 • Aderarea Ukraineia UE si NATO era de la inceput o imposibilitate. De ex. si despre aderarea Turciei la UE s-a vorbit foarte mult si s-a renuntat.
  Sper ca Rusia sa fie ocupata cat mai mult timp in Ukraina de Est, iar resentimentele dintre cele doua popoare (rus si ukrainean) sa faca imposibila o reconciliere.
  Ce slujeste mai bine Rusiei: Ukraina vasala sub conducerea lui Ianucovici sau Ukraina lui Porosenko? Criza ukraineana disperseaza eforturile Rusiei.
  Sper ca SUA si Polonia sa incheie acordul de construirea unei noi baze.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: