M-346

USAF a dat publicitatii un set de parametrii cheie de performanta pe care se asteapta sa-i obtina de la viitorul avion de antrenament(T-X) care ar trebui sa inlocuiasca legendarul T-38 Talon.

USAF nu vrea doar un avion de antrenament ci un sistem complet cu simulatoare si solutii de invatare asistate de calculator. Necesarul estimat este de 350 avioane cu care sa se asigure antrenamentul pilotilor de la nivelul de ABC al zborului si pana la fazele premergatoare conversiei pe avionul de lupta.

Principalii parametrii de performanta includ necesitatea unei disponibilitati operationale de minim 64.7%. Viitorul avion de antrenament va trebui sa poata sustine 6.5G pentru minim 15 secunde la un unghi de atac de maxim 15 grade, cu 80% din cantitatea de combustibil la altitudini cuprinse intre 3000 si 6000m.

Atributele principale ale sistemului (Key system attributes – KSA) prevad abilitatea de a obtine minim 7.5G (cu o rata de 3G pesecunda). De asemenea T-X ar trebui sa aiba o rata initiala de viraj (instantaneous turn rate – ITR) de 12 grade pe secunda si una sustinuta (sustained turn rate – STR) de 9 grade pe secunda. Ar trebui sa fie perfect manevrabil la ungriuri de atac de peste 20 grade… Sa aiba  o raza de actiune suficient de mare pentru a putea executa misiuni de lupta in configuratie WVR… Ar trebui sa asigure posibilitatea de cuplare la diverse mijloace de realimentare in aer.

Alte atribute principale se refera la posibilitatea de simulare la bord a radarului, sistemelor RWR si data-link, carlinga urmand sa fie conceputa in concept full glass cockpit pentru a sigura trecerea cat mai facila pe F-22 sau F-35. Va trebui sa simuleze diverse tipuri de munitii aer-aer si aer-sol cum ar fi AIM-120 AMRAAM si SDB.

Posibilii participanti la program sunt Lockheed Martin (cu al lor T-50), BAE Systems (cu Hawk), Alenia Aermacchi (cu T-100, un derivat al lui M-346), Boeing urmand sa prezinte un proiect dezvoltat de la zero.

Valoarea maxima pe parcursul duratei de viata a programului ar trebui sa fie de 35 miliarde de dolari pe 20 ani.

Via flightglobal

 – Griffon236 –

Navighează în portal:

Resboiu MasterArmata Română;Forţe SpecialeSpaceRevista ResboiuForumul Resboiu;