Tancuri printate 3D

Tancuri printate 3D

Dupa cum va amintiti, Resboiu a aparut pe la finalul lui 2009 ca si loc de joaca a doi scriitori de science fiction. Nici ceilalti membri ai redactiei nu sunt departe, indragind la randul lor fictionalul.

Science asta, din science fiction, s-a cam pierdut in scrierile prezente…

Dar, tehnologiile care candva erau fictionale incep sa apara in prezentul nostru.

Imprimante 3D care sa imprime componente si chiar arme? Science fictionul devine realitate… Je, personal, sper sa vad cat mai curand o astfel de imprimanta 3D – de existenta careia am aflat recent. Nu-i din cele care printeaza arme, dar vreau.

Despre ce se inampla pe la altii prin ograzi, citit si ne minunam pe persoana fizica. Ca de exemplu, aseara citind pe ExtremeTech, dau de un articol in care dupa titlu scria asa:

I always think of that scene in Apollo 13: “We need to make this… fit into this… using this.” It’s a frustration that’s central to the whole film: how could we be able to send human beings all the way to the Moon and still be foiled by something as simple as the shape of a valve? More to the point, how could we send a rover all the way to Mars, and still worry about something as banal as a broken wheel or a bent rod? NASA has long struggled with this dissonance between the seemingly- and actually-difficult, and has recently looked to 3D printing to help close the gap; NASA wants to start printing replacement parts out of glue and Moon dust. Now that approach is being taken up by perhaps the only other organization that could hope to rival a space agency in terms of scale and grandeur: the US military.

Mda. The US military. Allmighty, ca sa zic asa.

“Specifically, the Navy” – continua autorul, care ne aminteste ca Marina Americana dispune de cele mai impunatoare structuri mobile din intreaga lume. La bordul carora, evident, ar fi perfect daca ar functiona fabrici care sa imprime 3D, in larg, cam tot ce e nevoie la bord, incepand de la unelte, piese de schimb, si pana la armament si munitii – ok, nu in totalitate…, dar poate si partialul este doar temporar, in viitor poate imprimantele 3D vor scoate ficati customizati si alte “componente” pentru raniti.

Clar, varful viselor legate de printarea 3D este imprimarea unui avion complet. Si asta, la bordul unui portavion aflat in misiune…

Dincolo de vise, in partea practica si palpabila, NASA “leads the way”. Agentia spatiala americana dispune deja de “mission ready parts” printate 3D:

3D printed shuttle part

3D printed shuttle part

Cu aceasta tehnologie, echipajul de pe Apollo 13 ar fi putut transmite specificatiile exacte ale componentei de care aveau nevoie si, dupa ce downloadau fisierul cu piesa proiectata, problema ar fi fost rezolvata fara emotii.

Dar, aplicatiile militare sunt limitate aproape in exclusivitate doar din cauza dimensiunilor. Un F-35 Lightning II Dassault Rafale, de exemplu, e ditamai, fie ca ne gandim la imprimarea lui pe de-a intregul sau pe surubele, saibe si piulite.

O drona insa… sa ne imaginam portavionul Charles de Gaulle. Nah, nu-i al US Navy, dar e cu Rafale. Cum ar fi ca in cadrul unei misiuni de lupta sa isi poata imprima 3D dronele necesare operatiilor, sau pentru inlocuirea pierderilor suferite?

Dar, daca portavionul – si cu rol de fabrica acum – ar putea printa o drona customizata conform specificatiilor celor angajati in lupta? Daca portavionul ar printa o drona terestra, un UGV, la cererea unui pluton care asalteaza un bunker inamic cu ambrazuri de juma’ de metru si ar avea nevoie de roboti suficient de mici incat sa intre pe acolo si, telecomandati, sa elimine inamicii?

Probabil ca in viitor, o nava de invazie isi va putea printa singura munitiile, placile suplimentare pentru vestele antiglont, vehiculele de teren, armamentul individual care sa fie inmanat factiunilor amice, etc. – poate chiar arme care sa dureze o anumita perioada de functionare, apoi sa nu mai poata fi utilizabile, excluzand in acest mod riscul de a fi folosite de inamic, ori de catre membrii factiunilor amice, care ar intoarce armele.

Vorbim deja despre un alt tip de razboi asimetric?

Apropos, cum ar fi reciclarea? “Sa facem din tun tractoare”, sau cum suna versul fostului imn… ehe, de data asta chiar ar fi pe bune. La final de democratizare, s-ar putea recicla blindatele in masini agricole si astfel campaniile de apropiere a democratizatilor ar putea fi mai comode.

Tare. De abia astept s-o vad pe cea de care am aflat ca e pe aici, pe undeva….

Sursa: ExtremeTech