Art concept: Submarin SSBN lansând ICBM-uri Trident

Marina americană a efectuat cu succes cea de-a 137-a lansare a unei rachete Trident II D5 Fleet Ballistic Missile (FBM) construită de către Lockheed Martin. Racheta a folosit o rachetă fără încărcătura de luptă, pe care a lansat-o de la bordul submarinului USS Tennessee (SSBN 734), aflat în imersiune.

Acesta, cel de-al 137 test înregistrat ca şi succes începând cu 1989, reprezintă un record încă neegalat de orice altă rachetă balistică, sau vehicul de lansare pentru spaţiu.

Marina SUA a lansat racheta ca şi parte a operaţiilor DASO-23 de certificare a submarinului USS Tennessee pentru reintrarea în serviciul operativ, după perioada de revizii petrecută în şantierul naval.

Intrate în serviciu în anul 1990, rachetele D5 sunt prezente la bordul submarinelor americane din clasa OHIO şi a celor britanice din clasa VANGUARD. D5-urile, rachete structurare pe trei etaje, propulsate de combustibil solid şi dirijate inerţial, pot lovi ţinte aflate la aproximativ 4 000 mile marine, cu capete multiple, independente.

Sursa: Lockheed Martin