Subsidiara Fincantieri în SUA, Marinette Marine, a primit un contract în valoare de 525 de milioane de dolari pentru construirea a patru fregate clasa Constellation destinate US Navy.

Contractul face parte dintr-o înțelegere de mari dimensiuni semnată în anul 2020 în care sunt incluse fregata cap de serie și încă nouă nave opționale, totalizând cinci miliarde și jumătate de dolari. Contractul include suport post livrare și instruirea echipajelor.

Propunerea Fincantieri pentru competiția noii fregate destinate marinei Statelor Unite ale Americii este bazată pe platforma avansată tehnologic FREMM – din care Fincantieri a construit zece nave pentru Marina Italiei.

Construirea fregatei USS Constellation a început în luna August a anului trecut la Marinette în Winsconsin, urmând ca această navă să fie livrată către US Navy în anul 2026.

Fregatele clasei Constellation vor avea un deplasament de 7291 tone încărcate complet, lungimea de 151,18 metri și lățimea de 19,81 metri.

Propulsia va include o configurație CODLAG cu turbină General Electric LM2500+G4 pe gaz, două motoare electrice, patru generatoare diesel și o unitate de propulsie auxiliară.

Fregatele Constellation vor putea atinge o viteză maximă de peste 26 de noduri și vor avea o rază de acțiune de 6000 de mile marine la viteza de croazieră de 16 noduri.

Navele vor dispune de două RHIB-uri, iar echipajul va fi format din 200 de marinari.

Armamentul fregatelor din noua clasă a US Navy va fi compus din VLS Mark 41 cu 32 de celule care vor putea lansa rachete de croazieră BGM-109 Tomahawk și rachete navă-aer RIM-162 ESSM Block 2, RIM-174 Stadard ERAM, precum și planificatele RIM-66 Standard SM-2 Block 3C. De asemena, la bord vor fi instalete și 16 canistre pentru rachete navă-navă, rachete RIM-116 Rolling Airframe Missiles, un tun Mk 110 calibrul 57 mm care va putea trage proiectile ALaMO.

Iulian Iamandi