TERREX 2

TERREX 2

United States Marine Corps a selectat în faza eliminatorie a programului de înlocuire a blindatului amfibiu AAV7 “alianţele” formate din BAE Systems cu Iveco şi SAIC cu ST Kinetics.

Cele două companii vor construi prototipuri pentru programul Amphibious Combat Vehicle (ACV), blindat pe roţi care va transporta infanteriştii marini de la nave la litoral, apoi în adâncime pe uscat.

BAE Systems a primit un contract în valoare de 103,8 milioane de dolari, iar SAIC un contract de 121,5 milioane.

Fiecare dintre cele două companii vor construi 13 vehicule prototip, chiar 16 conform unei opţiuni contractuale, dacă aceasta va fi decisă de USMC.

Prototipurile vor fi livrate între lunile Ianuarie şi Aprilie în anul 2016.

US Marine Corps doresc să aibă la dispoziţie un număr semnificativ de prototipuri construite pentru a accelera procedurile de testare prin desfăşurarea simultană de teste, activităţi şi tactici dezvoltate cu scopul verificării capabilităţilor acestora.

La sfârşitul anului 2017, sau începutul lui 2018, după finalizarea fazei de testare, experienţa acumulată din operarea vehiculelor va fi folosită pentru ultimele cerinţe destinate versiunii finale a ACV, sau ACV 1.2.

SuperAV 8x8

SuperAV 8×8

În acel moment, USMC va alege câştigătorul contractului de furnizare a 204 ACV 1.1. În versiunea 1.1 preţul proiectat pentru un vehicul este de aproximativ 7 milioane de dolari. Primul ACV 1.1 va intra în serviciu în anul 2021.

Când producţia lui ACV 1.1 – adică, varianta transportor de trupe – va fi completă, USMC va avansa la ACV 1.2, cu o comandă de 490 astfel de blindate în câteva versiuni cu mai mulţi senzori şi foarte probabil armament greu.

Această strategie de achiziţie a fost proiectată pentru reducerea riscurilor de dezvoltare, făcând mai comodă trecerea la versiuni noi după ce configuraţia de bază este asigurată.

Rădăcinile acestei îngrijorări se regăseşte în deciziile din trecut ale USMC, care au dus la anularea programului Marine Personnel Carrier (MPC) destinat acţiunilor pe uscat, decizii care au dus la lansarea programului ACV care a adunat platforme pe roţi “off-the-shelf” transformându-le în vehicule de luptă amfibii.

Cele două companii au făcut parteneriate cu producători străini, oferind soluţii demonstrate, off-the-shelf.

Astfel, BAE Systems a făcut echipă cu italienii de la IVECO, oferind o variantă a vehiculului SuperAV 8×8, în tim ce SAIC şi-a unit forţele cu singaporezii de la ST Kinetics pentru a propune blindatul TERREX 2.

Noile vehicule vor putea rula cu o viteză de 65 mile pe oră, lăsând în urmă navele-mamă la o distanţă sigură de coastă. Pe apă, ambele vehicule se vor deplasa cu 7 mile pe oră având la bord 11 infanterişti marini.

USMC a optat pentru o viteză relativ limitată pe apă, considerând că este mai importantă manevrabilitatea pe uscat.

Viteza redusă pe mare poate fi suplinită de sprijinul furnizat de către alte elemente ale Marine Air-Ground Task Force.

 

Sursa: Army Recognition

 

Iulian Iamandi