FLIR Systems Inc. a anunțat recent câștigarea unui contract în valoare de 20.6 milioane de dolari pentru livrarea către U.S. Army a unui număr suplimentare de Black Hornet 3 Personal Reconnaissance Systems (PRS).

Noble Jump 17, mini drona "Pârâcioasa"

Noble Jump 17, mini drona “Pârâcioasa”

Sistemul avansat de micro-UAV Black Hornet 3 va fi utilizat pentru sprijinul plutonului – și a unităților mici – cu capabilități de supraveghere și recunoaștere, ca parte a programului Soldier Borne Sensor (SBS) derulat de către forțele terestre ale SUA.

În luna Ianuarie a anului 2019, US Armya a acordat FLIR un contract inițial în valoare de 39.7 milioane de dolari pentru Black Hornet 3 în sprijinul programului SBS. În prezent, compania furnizează acest sistem pentru dotarea forțelor terestre americane.

“Black Hornet has proven to be a game-changing technology – a small package that can deliver a big edge on the battlefield. We’re proud to continue supporting the U.S. Army’s Soldier Borne Sensor program. Enabling warfighters with a full-range of integrated unmanned solutions, both in the air and on the ground, is a strategic objective FLIR shares with the military.”

A declarat Roger Wells, manager general al Unmanned Systems & Integrated Solutions în cadrul FLIR.

Noble Jump 17, mini drona "Pârâcioasa"

Noble Jump 17, mini drona “Pârâcioasa”

Black Hornet este o dronă de mici dimensiuni, foarte ușoară, aproape… tăcută în ceea ce privește nivelul de zgomot, iar sursele spun că Viespea Neagră a fost testată în luptă.

Sistemul Black Hornet PRS poate transmite în direct imagini video de mare rezoluție pe terminalul operatorului, informațiile furnizate ajutând militarii să își îndeplinească misiunile cu un randament mult mai bun.

FLIR a livrat peste 12000 de nano-UAV Black Hornet pentru armate și forțe de securitate din întreaga lume.

Black Hornet a fost proiectat și este construit de către FLIR în Norvegia.

Livrările din cadrul noului contract vor începe spre finalul anului 2020.

*

Am avut ocazia să vedem la lucru drona Black Hornet în cadrul unui exercițiul multinațional în 2017, un exercițiu de testare a capacității operaționale ale elementelor Forței Întrunite cu Nivel de Reacție Foarte Ridicat (VJTF) și a nivelului de implementare a Planului de Acțiune pentru Creșterea Capacității de Reacție a Alianței (Readiness Action Plan – RAP), cu termen scurt de notificare.

Despre exercițiu merită să menționăm că a fost planificat și condus de Comandamentul Forțelor Întrunite de la Napoli și că am asistat la una dintre secvențele care s-au desfășurat în România, mai exact în poligonul Cincu.

Noble Jump 17, mini drona "Pârâcioasa"

Noble Jump 17, mini drona “Pârâcioasa”

Revenind la Black Hornet, noi am poreclit-o… Pârâcioasa.

Pârâcioasa a fost greu de prins. Camerele video și foto din arsenalul Resboiu de abia au reușit să se focalizeze pe dumneaei… Era mică, aproape cât palma, fâșneață și chiar foarte silențioasă.

Glumeam cu colegii, spunând că un meseriaș bun îți bagă drona asta în casă și nu neapărat pe fereastră.

Viespea Neagră/Pârâcioasa făcea parte din dotarea unui detașament norvegian specializat în achiziții de date. Și nu era singurul element impresionant din inventarul cu care a venit în Cincu detașamentul norvegian.

Fără nici o ezitare, deși nu este un advertorial, spun că acest sistem ar trebui achiziționat și de către Armata României.

Iulian Iamandi