Intr-un articol publicat pe portalul de stiri Biziday, despre blocarea programelor de dotare cu echipament militar a MApN, este adusa in discutie si posibila anulare de catre actualul guvern a programului TBT de dotare cu transportoare blindate 8×8.

TBT 8x8

Testarea la explozie a prototipul transportorului blindat pentru trupe 8×8

Fiind citat Constantin Bucuroiu, liderul de sindicat de la Uzina Automecanica Moreni:

Da, avem informații, din spațiul public, că Romarm intenționează să achiziționeze în 90 de transportoare Piranha III (elvețiene – nr) ceea ce ar pune pe burtă Moreniul. Am observat, de altfel, că e oricum și o diferență de atitudine între seriozitatea nemților față de acest parteneriat și cea a autorităților române.  

Deci, conform acestei ipoteze, pentru MApN ar fi o veste rece si una calda, vestea rece ar fi anularea achizitiei a cateva sute de transportoartoare blindate produse in tara iar vestea calda ar fi intentia armatei de a cumpara 90 de tranportoare Piranha IIIC, care sunt mult peste nivelul tehnic al actualelor TAB-uri care domnina dotarea batalioanelor.

Insa, pentru ca achizitia de transportoare Piranha IIIC sa se materializeze, este foarte probabil ca proiectul de realizare in tara a unui nou transportor blindat in parteneriat cu Rheinmetall sa fie abandonat.

Si de aici lucrurile incep sa se complice.

Avand in vedere valul de masuri economice cu caracter populist pe care actualul guvern intentioneaza sa le adopte (o adevarata sinucidere economica), este doar o chestiune de timp pana cand bugetul de stat va colapsa si nu va mai putea sa sustina pentru o lunga perioada de timp programele de dotare ale MApN, inclusiv dotarea cu transportoare blindate de orice tip.

– David Victor –