Începând cu luna mai, Ungaria va prelua conducerea misiunii de poliție aeriană din cadrul NATO, desfăsurând avioane de luptă multirol de tip JAS-39 Gripen în Šiauliai, Lituania.

JAS-39 Gripen

Este pentru a doua oară din 2015 când Ungaria va desfășura avioane multirol Gripen și un detașament din cadrul forțelor aeriene pentru a prelua conducerea misiunii din Lituania.

Forțele aeriene spaniole își vor desfăsura de asemenea avioanele multirol de tip F-18 Hornet la baza aeriană Šiauliai din Lituania, astfel ca detașamentul forțelor sale aeriene contribuie la creșterea securității din regiune.

Este pentru a șasea oară când Spania desfășoară detașamente în țările baltice – de două ori ca națiune-conducătoare în 2006 și 2016 și de trei ori ca națiune de securizare a regiunii la Ämari în 2015, 2017 și 2018.

Marea Britanie este a doua țară ce va contribui la securitatea NATO din țările baltice și va desfăsura avioane multirol de tip Eurofighter Typhoon la baza aeriană Ämari din Estonia.

Regatul Unit a fost a treia națiune care a condus misiunea de poliție aeriană din cadrul NATO în 2004 și a contribuit ulterior la Šiauliai în 2014 și de două ori la Ämari în 2015 și 2016.

Această desfășurare de forțe este o ocazie specială, deoarece va fi cel de-al 50-lea detașament de aviație al NATO ce s-a desfășurat din 2004 pentru a proteja spațiul aerian al Lituaniei, Letoniei și Estoniei.

Cristian Oancea