Gripen

Saptamana aceasta FMV a semnat, din partea Guvernului Suediei, un act aditional la contractul de inchiriere de catre Ungaria. Ungaria va primi astfel avioane Gripen C modernizate la cel mai nou standard si un mumar anual mai mare de ore de zbor.

Noul acord asigura Ungariei cresterea numarului anual de ore de zbor de la 1600 la 2000 pentru cele 14 aeronave JAS-39C Gripen, FMV urmand sa contribuie la asigurarea suportului logistic pentru numarul crescut de ore de zbor.

De asemenea, avioanele vor fi modernizate la acelasi standard folosit de Fortele Aeriene ale Suediei, MS20. Standardul asigura posibilitati de lansare a  rachetei aer-aer MBDA Meteor, a bombelor SDB ghidate prin GPS, protectie CBRN si introduce un sistem automat de evitare a coliziunii cu solul – GCAS). Actul aditional reglementeaza timpul de zbor nefolosit pana acum (transpus in cresterea cu 400 ore anual) si efectele celor doua incidente in care au fost implicate avioane Gripen unguresti in trecut.

Actul aditional se adauga acordului de inchiriere pe 10 ani semnat in 2012 ce permite Magyar Légierő sa utilizeze aeronavele pana in 2026, si stupuleaza ca, dupa expirarea perioadei de inchiriere, cele 14 avioane Gripen vor deveni proprietatea Ungariei.

In 2006 Ungaria a inchiriat pentru 10 ani 14 avioane Gripen de la Guvernul Suediei. Contractul includea antrenament pentru personal navigant si nenavigant si sprijin logistic. In 2012 acordul a fost reinnoit, acoperind perioada pana in 2026.

Incepand cu 2006 Magyar Légierő  a executat un total de 14000 ore de zbor pe Gripen, participand la numeroase exercitii internationale, asigurand inclusiv politie aeriana in Tarile Baltice si apararea aeriana a Slovaciei vecine.

Via:
FMV

Marius Constantin