Vecinii și prietenii noștri maghiari au Caracal. Mai mult decât un Caracal, ca noi, ei au două. Și vor dispune în viitorul apropiat de șaisprezece.

Evident, ei au elicoptere Caracal.

Vestea a dat-o prima dată Airbus într-un comunicat pe Twitter, compania europeană anunțând că primele două elicoptere H225M au decolat de la fabrica Marignane din Franța și au aterizat în Ungaria pe Baza Aeriană Szolonk.

Dotate cu tot felul de chestii mișto și moderne, elicopterele Caracal vor fi exploatate în serviciul forțelor aeriene maghiare nu doar pentru misiuni de tranport ci și în misiuni de căutare salvare în luptă și în sprijinul forțelor pentru operații speciale.

Budapesta a comandat elicoptere H225M în luna Decembrie a anului 2018, la șase luni după achiziția unei flote de 20 de elicoptere H145M. Între timp, aeronavele H145M au fost livrate Ungariei.

Ungaria a exploatat în trecut elicoptere Mil Mi-8T (timp de 52 de ani) pe care le-a retras în primăvara anului 2021 și exploatează în continuare elicoptere de transport Mi-17 care sunt planificate pentru a fi retrase în 2025.

În prezent, Ungaria deține șapte elicoptere Mi-17 și opt elicoptere Mi-24.

Din păcate, cu toate eforturile consistente din ultimii ani… România suferă în urma zecilor de ani în care aproape că nu s-a făcut nimic pentru înzestrarea Armatei. Și avem carențe mari la capitolul elicoptere.

Iulian Iamandi