Vecinii, aliații și mai ales prietenii noștri maghiari, s-au dovedit oameni serioși în anii recenți. N-au avut ei Anul Marinei, nici vreun ministru nu le-a promis militarilor unguri un… ba chiar trei submarine, nu le-a luat nimeni ochii cu satelitul de comunicații militare, n-a fost nici o vrăjeală pe la ei. Dacă ar fi să ne comparăm ca la foLbal, noi suntem Dinamo.

Embraer KC-390

Embraer KC-390

Undeva, prin calendar, pe la începutul acestui an, premierul Viktor Orban a avut o întâlnire bilaterală cu președintele Braziliei, Jair Bolsonaro, ca parte a vizitei de lucru efectuată în Brazilia.

Întâlnirea a răsfirat subiecte și oportunități pentru cooperare maghiaro-braziliană în mediul internațional, economic, politic, după care Jair Bolsonaro a acceptat invitația lui Viktor Orban de a vizita vecina, aliata și mai ales prietena noastră Ungarie.

Sună a la Ceaușescu. Ungaria, n-are nici în clin și nici în mânecă cu Brazilia. Așa, o vizită, o strângere de mână, un curtoș colaci și un selfie.

Invers însă, e un pic altfel.

Jair Bolsonaro, conform unor surse neconfirmate, dar mai ales pe anticipare din partea tastaturii mele, e pe interes cu KC-390. L-ar vinde oricui, numai să nu fie vreun embargou sau vreo piedică la semnătură pe motiv de tehnologii americane de la bord.

Situația a schimbat-o portalul brazilian de știri Relatorio Reservado care a dat-o: Embraer, fabricantul avionului KC-390, este în negocieri avansate cu Ungaria pentru vânzarea către această țară a câtorva exemplare din acest tip de aeronavă.

Pare mai clar tabloul. Nu?

Bolsonaro urmează să viziteze și Polonia…

Iulian Iamandi