Primele rachete Mistral pentru Fortele de Aparare au ajuns in Ungaria Achizitia se incadreaza in efortul de modernizare a apararii aeriene al tarilor din Europa Centrala .

Saptamanile trecute, primele rachete Mistral-3 pentru apararea aeriana, produse de grupul MBDA, au ajuns din Franta in Ungaria. Acestea au fost transportate cu un avion AN-26 al fortelor armate. Contractul a fost incheiat in august 2014 de catre Ministerul Apararii si s-a ridicat la cateva miliarde de forinti, acesta fiind necesar intrucat ciclul de viata al rachetelor Mistral, cumparate initial intre 1996-1997 ca una din primele achizitii din Vest, a expirat.

Mistral

Mistral

Achizitia este primul pas timid catre modernizarea apararii anti-aeriene dupa zeci de ani de neglijare si minimizare a acestei necesitati, ca urmare a schimbarii contextului politic sub amenintarea rusa, incadrandu-se astfel in procesul de modernizare a apararii aeriene in tarile aliate ale Statelor Unite in Centrul si Estul Europei. O astfel de amenintare este arsenalul rusesc de rachete de croaziera de tip Kaliber care au fost testate in conflictul din Siria, lansate la sol de pe nave sau submarine. O alta problema este urgenta crescuta pentru avioane fara pilot care pot fi folosite in orice scenariu de confruntare potentiala.

Rachetele Mistral-3 cu raza lunga de actiune (7 kilometri) sunt doar parte din pachet. Pentru a profita de aceasta capacitate intarita, noi puncte de observatie pentru artileristi vor fi de asemenea furnizate, prin intermediul carora este posibila atingerea unor tinte mai indepartate. A treia etapa priveste modernizarea unor rachete Mistral 2 aflate in stocul armatei si care ar putea fi actualizate la fabrica Nyírtelek Arsenal a Ministerului Apararii, specializata in tehnologia rachetelor si unicul astfel de operator in Ungaria avand aceasta capacitate. Unele costuri sunt compensate de catre modernizarea unor rachete asumata de MBDA.

Ca parte din planul de dezvoltare a fortelor de aparare pana in 2026 este mentionata drept conditie in cadrul licitatie Olympic 2024 modernizarea anti-aeriana. In plus fata de modernizarea in curs a rachetelor Mistral (radarele, sistemele de control si comanda inca asteapta decizii pentru modernizare),trebuie avute in vedere inlocuirea sistemelor sovietice Kub, cu raza lunga de actiune de 25 de kilometri, si a vechilor rachete 3M9 care sunt la sfarsitul vietii lor.

Sursa: cotidianul Magyar Nemzet

Autor: Zord Gábor László