Compania sârbească Zastava a prezentat la Târgul Internațional de Armament și Apărare Partner 2017 un nou model de pușcă de asalt modulară, disponibilă atât în calibrul 6.5x39mm cât și în clasicul 7.62×39.

Zastava 6.5 mm Grendel

Zastava 6.5 mm Grendel

Conform inginerilor de la Zastava, acesta este primul model de pușcă de asalt cu țeavă interschimbabilă.

(Conform redactorului acestui articol, pușca de asalt Steyr AUG prezintă această opțiune încă din anul 1974.)

În timpul războiului din Iugoslavia (1991-1995), Statele Unite ale Americii  au impus diverse sancțiuni economice și comerciale, iar ca urmare, producția a scăzut.

În 1999 fabrica Zastava a fost lovită de către bombardamentul NATO, și în 2005 Zastava Arms a trecut printr-o restructurare. În același an, este semnată o înțelegere cu Remington Arms pentru a permite exportul de arme de vânătoare și sport către Statele Unite, Canada și Mexic.

Acum, Zastava Arms distribuie o gama variata de arme mici ce sunt exportate în peste 40 de țări din lume.

Modelul în calibrul 6.5x39mm, este bazat pe seria M05, cu selector de foc pe partea dreapta a armei ce previne intrarea prafului sub capacul mecanismelor și împiedică închizătorul sa poată fi armat atunci când arma este asigurată. Componentele principale sunt fabricate din plastic polimer și aluminiu.

Arma folosește încărcătoare de 20 sau 30 de cartușe, are o lungime totală a țevii de 415mm și o greutate de 3.7 Kg, fără încărcător.

Modelul în calibrul 7.62x39mm este similar cu puștile de asalt europene, cu un selector de foc mic, cu trei poziții, aflat pe partea dreaptă a armei. Lungimea țevii este de tot 415mm, greutatea totală de 3.66 Kg,  și utilizeaza încărcătoare de 20 de cartușe.

Ambele modele sunt echipate cu pat ajustabil și pliabil, precum și șine Picatinny pe care se pot monta atât dispozitive optice, cât și alte accesorii (lanternă, mânere ergonomice, etc).

Modularitatea puștii este dată de sistemul de schimbare rapidă a țevii, ce oferă posibilitatea de a adapta arma la alte roluri, în funcție de caracteristicile teatrului de luptă.

 

Notă:

Putem considera că într-adevăr este prima platformă modulară similară Kalashnikov, ce prezintă posibilitatea de a schimba țeava.

Așa cum am spus mai sus, conceptul și sistemul nu sunt deloc noi, putând fi întâlnite la diverse arme de asalt de-a lungul timpului. Putem enumera Steyr AUG 1974, cu trei variante de țeavă (para, standard și LMG/DMR cu bipod integrat); Tavor (2009) ce permite de asemenea schimbarea țevii și astfel conversia de la modeul TAR la modelul STAR, precum și alte prototipuri sau modele diverse de serie redusă: LR-300 ML, STM-556 și Beretta ARX.

Sursa: Army Recognition

Vlad Costache