S-300, original Made in Russia

S-300, original Made in Russia

Comandantul fortelor aeriene ruse, generalul Viktor Bondarev a facut ieri o vizita de lucru la Teheran, pentru un pahar de vorba cu prietenii iranieni. Conform comandantului bazei aeriene Khatam-ol-Anbia, generalul Farzad Esmaili, subiectul de conversatie a fost ceva cooperare in domenii prietenoase cum ar fi sistemele electronice de supraveghere, detectie si de ce nu, rachetele de utilizat dupa detectie. Evident, a fost amintita si pohta iraniana pentru sistemele S-300, spaima americanilor.

Povestea e una mai veche si valoreaza cam 4 miliarde de dolari. In 2007 cele doua parti au incheiat un acord pentru 5 astfel de sisteme insa in 2010 Dimitri Medvedev, pe-atunci prezident in exercitiu, a anulat tranzactia pe fondul reactiei internationale vis-a-vis de ambitiile nucleare ale Iranului. Totul s-a lasat cu cereri de despagubiri din partea Teheranului in valoare de, vezi mai sus.

Acum ca Ahmadinejad nu mai e prezident (si nici Medveded de altfel), a scazut si volumul scandalului traditional facut de urmasii persilor. Prin urmare, ambele parti considera ca a aparut loc de intors si cine stie, chiar de achizitii. Cel mai probabil, dupa o reteta patentata rusii vor iesi in profit, adica vor scapa si de despagubiri si vor incasa si bani.

Pana atunci insa, Bondarev s-a intors la Moscova incarcat de daruri, mai precis o drona Yasseer (un wannabe ScanEagle, modelul doborat de iranieni in 2012 si copiat cu nerusinare) dar si ceva imagini cu prezenta americana din Golful Persic, surprinse de aceeasi drona.

Alex Neagu