22 Comments

 • Rusii pe domeniul optic-laser nu au concurenta.
  Trebuia sa apara odata si un astfel de sistem brevetat.
  Chavez e un tip destept … go home yankee

  • Facem pariu ca dansez cazaciocul si cant Svyachesnaia Voina mai bine ca tine.

   In rest despre aberatia scrisa de tine,no comment(vorba alorlalti imperialisti).

  • “Rusii pe domeniul optic-laser nu au concurenta.”
   Vorbea cineva de persoane setate pe un anumit gen de atitudine?

   • CredInRO, ai vazut macar ce Night Vision fac rusii la purtator sau pe tehnica, scuzama dar aici chiar gresesti.
    Uitate putin pe crucisatoare, fregate, MI-35, Mi-28 si multe altele, nu sunt setat ci dau cezarului cei al cezarului.

    • da am vazut unul francez pe t 90 si displayuri sextant avionics ptr a prelua date de la keops,imagini de la vizoarele de bombardament…
     poate crezi ca fabricantii de camere,lentile layka se pot compara cu zeiss
     sau mai bine spun cum le topeam tancurile…cu laseru’

     • pai la lentile, obiective si alte de astea de optica clasica da – se pot compara foarte bine cu Carl Zeiss pana in 1945, ca doar stiu ei unde au dus fabrica de la Jena 🙂

      la chestiile astea ce le zice Niko – daca nu investesti continuu in cercetare si nu-ti pregatesti oamenii, dupa 20 de ani de pauza ce au altii deja e tehnologie SF pentru tine
      si ajungi sa trebuiasca sa importi tehnologiile la care ai ramas in urma – cam ce fac rusii acuma

       • Lumesti? Cumpara niste tamaie :). Aparatura de care vorbeste Niko este militara si a fost importata de Rusia tocmai pentru ca aparatura optoelectronica de pe T-90 era depasita. Sau francezii sunt niste rusi care graseiaza ?

       • fabricantii de lentile performante …care nu sunt multi,fabrica si ptr industria militara
        apropo aveam odata un telefon sagem…uita-te la sistemul “felin”francez sa vezi cine-l face

  • Nu mai exista Uniunea Sovietica,sub nici o forma.Unii citesc chestii din astea mai de la sursa,dar e bine ca si altii mentioneaza evidenta: ”Sunt convins ca orice cumparare de armament sau echipament militar nu se poate substitui propriei noastre productii de armament si ca aceasta nu va servi decat pentru a primi tehnologii si know-how”, a spus acesta.” ”Acesta” fiind Volodea.

   • Daca voiau sa copieze tehnologie le ajungeau 2-3 bucati sa zicem. Dar ei le arunca de pe pod si analizeaza impactul. N-are treaba militaru’ sovietic cu cipu’ de memorie nici cu codul masina. Singura armata care nu poate fi virusata, plus ca le plac butoanele. Buton separat pt fiecare optiune.

    • Ideea lor e alta.Ei imbina sculele lor cu cu sisteme electronice vestice.Vezi aparatura optica a lui Thales pe T90.Pe de alta parte Rusia isi face astfel punte in Europa(si viceversa).Pe nemti ii cumpara cu conducta Nordstream.De la francezi mai iau ceva tehnica si chiar niste fleacuri de gipane de la macaronari.Si uite asa axa Moscova-Berlin-Paris.
     Naspa de prosti.

 • Acum in tema, ma intreb daca lunetistul il vizeaza dintr-o parte sau din spate (este posibil) ce eficienta are aparatul? Deci chestia imi pare eficace cand cei doi ar fi teoretic fata in fata. Dar in cazul unei lunete clasice ce eficacitate are?

  • Sistemul e bun pt. ce e conceput.Dar nu e panaceu universal.E doar o unealta in arsenalul contra-lunetistilor si are aplicare punctuala.Poate fi depasit simplu.Cum se face asta concret nu cred ca prezinta interes.Atat trebuie zis.In lupta dintre lunetist si aparatori,apararea este mult mai grea si costisitoare decat atacul si poate fi usor depasita prin schimbari minore de tactica si/sau tehnologie. Progresie geometrica.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: