Diverse

Un filmulete: Operatiuni aero-terestre in Mali

Harta Mali

Harta Mali

În noaptea de 7 spre 8 februarie, în nordul Mali-ului, francezii au executat o nouă operaţiune combinată, aero-terestră.  Astfel, elemente ale Forţelor Speciale au fost paraşutate pe aerodromul Tessalit având ca sarcină asigurarea pistei de decolare aterizare. Un detaşament de asalt a fost dislocat in zona pentru pentru intarirea primelor elemente infiltrate pe aerodrom. 50 de militari ai 1er RCP, bazaţi iniţial pe Kidal, au fost dislocaţi pe aerodrom cu ajutorul escadronului de transport al forţelor speciale, lucru ce a permis “specialilor” sa înceapa patrulari şi să înceapă preluarea controlului localităţii.

În paralel elemente ale 1er RIMA au lansat un raid pe o distanţă de 500 de km între Gao şi Tessalit, făcând joncţiunea cu trupele franceze din zona acestei localităţi în dimineaţa zilei de 8 Februarie.

Operaţiunea a fost sprijinită de elicoptere şi avioane ale AdA care aexecutat peste 30 de ieşiri în noaptea de 7 spre 8. Dintre acestea  o doisprezece au fost misiuni de atac la sol.

– Marius Consatntin –

15 Comments

 • Operatie derulatà ca la aplicatie.

  De remarcat:
  – Transal-ul în “aterizarea de asalt”, nu s-a pus pe pista betonatà, ci paralel cu pista.
  – Elementele blindate venite de la Gao au fàcut 500 de km în timpul unei nopti, pe piste africane!!! “Tancurile cu roti” îsi au utilitatea lor.

  • Militarii francezi se simt in largul lor in acest conflict. Terenul si adversarul sunt factori care le permit sa faca aplicatii-scoala, ca sa ma exprim asa…

   Campania din Mali va fi una de mare succes, intaritoare de moral, datatoare de xp, aproape relaxata/relaxanta comparativ cu Afganistanul unde nu prea au adversarul in fatza.

   Apropos de Afganistan, daca insurgentii din Mali nu schimba rapid macazul… francezii le pot manca inca de pe acum colivele. Singura lor solutie ar fi sa devina gherila de macinare pe baza de IED, sinucigasi prin explozie, faustnici si peselisti, maxim gherila urbana ca in Irak.

   • IED-urile sunt mai putin eficiente în Mali fiindcà absenta soselelor face ca drumul sà fie trasat de vehicul, formând pista africanà, fàrà sà mai vorbesc de imensitatea teritoriului si rara circulatie militarà.

    Gherila “malianà” are putine sanse sà aparà. Islamicii, nu sunt sustinuti de populatia neagrà si nu pot sà se ascundà în sânul populatiei.

    Cât despre militarii francezi, ei sunt entuziasmati de decursul operatiilor, doctrina si materialul este adecvat si bine întrebuintat.
    Interventia a càzut la pic pentru a aràta lacunele materiale franceze si a fi chemate la dotare:
    – capacitatea logisticà aerianà (totusi A-400 Atlas va începe sà fie operational din anul acesta, primele 3 exemplare din cele 50 comandate de Franta)
    – dronele
    – cisternele zburàtoare.

    • Nu cunosc detaliile acestea.

     Atunci, insurgentii sunt mancati. Vor descoperi – au facut-o, cred – ca nu e ca in filme.

    • Mircea, imi scuzi malitiozitatea (armata franceza e mult inainte fata de Armata Ro, no argue), totusi, cu cine se bat francezii?
     e box cu umbra, sa fim seriosi.

     • No problemo de malitie.

      De asta vorbeste si Iulian de aplicatie-scoalà.

      Chiar dacà nu au adversari valabili, o intervetie care a început efectiv cu foc de luptà la cinci ore de la decidere, desfàsurarea logisticà si etapele si felul progresiunii nu-s la îndemâna orisicui.

      Iar “umbrele” sunt fiindcà sunt excamotate cadavrele fatà de jurnalisti.

      • singura treaba impresionanta e logistica.
       si acum daca e sa fim drepti, proiectarea la nivel strategic e meritul frantei?

       la capitolul parasutisti, e un progres fata de kolwezi, cand, probabil ca stii, legionarii au zburat cu aparate c 130 ale (pe-atunci) zairului si au sarit cu parasute americane t 10 (tot din zair).

       daca vrei sa discutam dpdv tehnic despre actiunile FOS (COS cum se zice pe la voi)… nu stiu pe cine impresioneaza, in afara de jurnalistii si bloggerii francezi. rusii s-ar tavali pe jos de ras.

       rusii au avut in georgia in fata o armata cat de cat antrenata. israelul in liban a avut in fata hezbollahul, si aia stiu meserie. britishii au avut in fata argentinienii.

       mi se pare usor penibil ca franta incearca sa castige primul razboi luptat solo, de la napoleon incoace (exagerez, dar ai prins ideea), luptand cu logistica.

       • Franta a avut o prezenta permanenta continua in Afriaca de multi ani. Au experienta in conflictele respective. Nu cred ca se pune problema sa nu aibe succes. Si totusi discutam de Legiune… care sunt profesionisti.. Cam stiu ce fac.

        Apropos… Filmarea aia de la inceput din drona de recunostere franceza… mi se pare de o calitate extrem de buna comparativ cu ce au zis iranienii ca au “decodat” de la super secreta RQ-170….

        • nu contesta cineva profesionalismul legionarilor, desi din punctul meu de vedere au o aura, un brand cum se zice acum, care altor unitati le lipseste…

         nu cred ca sunt mari diferente de profesionalism intre o unitate de vanatori de munte sau de parasutisti franceza si una a legiunii (ambele corpuri fiind de elita).

         dotarea e aproximativ la fel, ofiterii sunt francezi (inclusiv in legiune), spirit de corp samd.

         ce au legionarii in plus e acea nepasare in fata mortii, de jemenfishism, nepasare pe care putine unitati din lume o au (gurkha spre exemplu, dar aia sunt asiatici, adica dusi). plus spiritul “descurcaret”, ca deh, multi provin din medii nu tocami ortodoxe.

         apropos, tomcat, esti cumva din tg mures?

         • Diferente sunt, la dotare. Din ce mi s-a raspuns, Legiunea primeste cam ultima bunatatile.

          Ai vazut ce arme aveau cand au sarit la Kolwezi? Cred ca in ’78 Romania nu avea nici o unitate de parasutisti dotata cu SKS si… smg sa zic… SA 26, sau care SA 2x a fost si pe la noi prin rastelul istoriei.

          • iugoslavii aveau SKS in 78, de exemplu :). e o pusca buna.

           da, asa stiu si eu, in materie de armament individual. spre exemplu cercetasii din 2rep, gcp, subunitate care exista in toate regimentele para franceze, nu aveau m4 ca alte subunitati, aveau famas. posibil sa fi primit intre timp.la pusti cu luneta in schimb, stau f bine (2rep si 2rei).

           exista diferente de dotare, daca punem lupa, dar in mare nu sunt substantiale.

           iar kolwezi…mi se pare sub operatiunea americana din grenada.
           ei au ridicat-o la rang de arta militara…

           faceau misto de belgieni, care au venit la cateva zile la kolwezi. pai belgienii au avut operatiuni in congo in anii ’60 infinit mai complexe.

           sa fim seriosi.

          • Iugoslavii au pastrat SKS si M-nu stiu cat, “automatul” ala facut din piese de la Beretta, MP-40 si nu mai stiu ce, pana tarziu, in dotare la para, vm si infanterie marina, daca imi amintesc bine cateva articole din Armata Poporului, sau cum se numea ziarul ala de dupa 89.

           L.S., acum vreun an, nu primise noul FAMAS si nici ERYX-ul.

 • Mes amis,pana acum nu e nimic surprizator.E un razboi tipic in care oprimatii planetei lupta cu diavolii de fete palide.Partea interesanta e de acum incolo.Cate capete in pari va putea pune COS,inainte ca babulanii sa se integreze in randul populatiei in care s-au integrat.Numarul de capete e proportional cu durata pacii in zona.Prin pace se intelege pace intr-o tara africana,nu liniste si nu faptul ca mergi de aici pana colea fara riscuri.
  Razbelu trebuie vazut si din partea ailalta.Gasca rivala a citit cum e cu statul la bataie.De asta nu au stat ci s-au tirat.Campanii de astea o sa tot avem.Or sa apara in Mauritania,in Sudan si-n tot restul Sahelului.Ne vedem in 2 ani,in episodul urmator.

  Sa compari Mali cu altceva este si nu e justificat.Rusii n-au motive,daca isi amintesc de momentele lor de ”glorie”.Au si glorie veritabila,fara ghilimele.Americanski n-au nici ei motive sa caraie.Francezii nu au facut nici o gafa majora,desi era usor.E greu sa intre fara nici o grija o companie motorizata intr-un sat controlat de un inamic pregatit?
  Au apreciat corect situatia strategica si au corelat scopul cu miloacele.N-au facut erori operationale si tactice.CEl putin unele de care sa stim,adica daca au fost,n-au avut efecte.Mai mult de atat nu e nevoie.

 • @ Iulian- da, articole scrise de colonelul ing. Christian Crampita :). a comandat primul detasament Ro din angola, btw. a plecat din tara intre timp

  • Numele imi aprinde niste led-uri, iar daca dumnealui are sa citeasca vreodata pe aici… ii multumesc foarte mult! La vremea respectiva, articolele dansului au fost pentru mine cam cum e accesul la internet acum.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: