Harta Mali

Harta Mali

În noaptea de 7 spre 8 februarie, în nordul Mali-ului, francezii au executat o nouă operaţiune combinată, aero-terestră.  Astfel, elemente ale Forţelor Speciale au fost paraşutate pe aerodromul Tessalit având ca sarcină asigurarea pistei de decolare aterizare. Un detaşament de asalt a fost dislocat in zona pentru pentru intarirea primelor elemente infiltrate pe aerodrom. 50 de militari ai 1er RCP, bazaţi iniţial pe Kidal, au fost dislocaţi pe aerodrom cu ajutorul escadronului de transport al forţelor speciale, lucru ce a permis “specialilor” sa înceapa patrulari şi să înceapă preluarea controlului localităţii.

În paralel elemente ale 1er RIMA au lansat un raid pe o distanţă de 500 de km între Gao şi Tessalit, făcând joncţiunea cu trupele franceze din zona acestei localităţi în dimineaţa zilei de 8 Februarie.

Operaţiunea a fost sprijinită de elicoptere şi avioane ale AdA care aexecutat peste 30 de ieşiri în noaptea de 7 spre 8. Dintre acestea  o doisprezece au fost misiuni de atac la sol.

– Marius Consatntin –