Un elicopter tip Gazelle aparținând Armatei Franței a fost lovit cu gloanțe de calibrul 7,62 milimetri de către insurgenți ISIS din Mali într-o misiune de luptă în apropiere de Liptako, la granița dintre Mali și Niger.

SA342 Gazelle

SA342 Gazelle

Aeronava a aterizat forțat, echipajul suferind răni.

Ministerul francez al apărării a comunicat că operația în care a fost implicat elicopterul doborât a început pe 13 Iunie și a fost executată de către militari din Franța și Mali, în cadrul Operației Barkhane, cu sprijin din partea militarilor nigerieni.

Pierderile suferite de insurgenți sunt de peste 20 de militanți eliminați.

Forța debarcată din elicoptere a fost sprijinită cu un elicopter de atac Tiger și o dronă de luptă Reaper. Militarii Barkhane au angajat lupta cu teroriștii într-o zonă împădurită, lupta continuând și pe 14 Iunie, când elicopterul Gazelle a fost doborât.

Elicopterul Gazelle a luat foc, pierzând din puterea motorului, astfel încât a fost executată aterizarea forțată. Comandantul echipajului și pilotul au fost răniți, iar un lunetist aparținând forțelor pentru operații speciale a fost doar rănit ușor și a reușit să extragă echipajul din aeronava în flăcări.

Cei doi aviatori răniți au fost fixați pe exteriorul elicopterului de atac Tiger, în apropierea trenului de aterizare, apoi evacuați.

Lunetistul a distrus elicopterul Gazelle pentru a nu permite capturarea acestuia de către inamic, după care a fost exfiltrat cu ajutorul unui alt elicopter.

Cei trei militari răniți au fost transferați la un spital din Franța și starea de sănătate a acestora nu este una gravă.

După ce elicopterul Gazelle a fost doborât, un avion Mirage 2000 a executat o serie de lovituri aeriene asupra pozițiilor insurgenților, iar la sol au fost trimiși în luptă militari ai statului Mali, în vehicule blindate.

Iulian Iamandi