HMS Duncan D37 Type 45 Darring class destroyer

HMS Duncan D37, Type 45, distrugator antiaerian clasa Darring

Cel de-al saselea si ultimul distrugator antiaerian Type 45, D37 HMS Duncan, a intrat in serviciul Royal Navy.

Nava a fost lansata la apa in luna Octombrie a anului 2010 de catre BAE Systems Maritime si a fost preluata de catre marina britanica in Septembrie anul trecut.

Duncan are un deplasament de 8000 de tone, o lungime de 152 metri si raza de 7000 mile marine. Distrugatorul este deservit de un echipaj compus din 190 marinari.

Ca si armament, Duncan poseda un sistem artileristic Mk 8 cu tun de 113 mm cu care pot fi angajate tinte navale, aeriene sau de pe uscat. Pe langa clasicul tun principal, Duncan este echipat cu performantul sistem antiaerian/antiracheta Sea Viper care dispune de 48 rachete Aster 15 si Aster 30, iar sistemul este suplimentat cu armament usor cu cadenta rapida – 2 sisteme CIWS Phalanx, 2 Oerlikon de 30 mm, 2 Minigun, 6 mitraliere.

Duncan dispune si de unul – doua elicoptere Lynx HMAS care pot fi armate cu rachete antinava Sea Skua si doua torpile antisubmarin. In locul elicopterelor Lynx, distrugatorul poate gazdui un elicopter Westland Merlin HM1.

Organizatia care se ocupa cu achizitia de armament (Defence Equipment and Support DE & S) a comandat in luna Noiembrie la BAE Systems Maritime trei nave OPV si se asteapta sa incheie contractul pentru un lot initial de opt fregate Type 26, clasa care va inlocui fregatele Type 23 aflate in serviciul operativ al Royal Navy.

Sursa: DEFESA Global

 

– Iulian Iamandi –