Toți știm ce s-a întâmplat. Rusia a invadat Ucraina. E deja fapt.

Unii am văzut că a fost un act de agresiune. De fapt, toți am văzut asta. Chiar și cei care pe urmă adaugă un „dar”. ”Da, dar…”.

Ucraina vs Rusia

Ucraina vs Rusia

Dar nu știm care a fost obiectivul invaziei. Motivele sunt multiple și toată lumea are o părere. De la „Putin e canceros și nu mai are mult” la „Putin e cel mai mare strateg și o sa vedeți voi”. Opinia mea e că Putin a știut care a fost situația din Ucraina. E ilogic să spui că un președinte de stat este atâta de dezinformat încât o chestiune limpede precum alienarea ucrainenilor de ruși a trecut neobservată. Opinia mea e Putin a știut, dar a calculat că i se închide fereastra de oportunitate în a acționa. Mi se pare cel mai probabil ca Putin să fi ajuns la concluzia că ucrainenii se află într-o continuă creștere din punct de vedere miliar și că nu îi va mai putea înfrunta niciodată la nivelul la care se află. Cu cât mai amâna mai mult, cu atât ucrainenii deveneau mai puternici, deci mai greu de învins.

Fereastra de oportunitate se micșora și în cazul politicii interne, dar și în cazul relației cu China. Dar cel mai mult se micșora în cazul economic. Dacă am considera adevărată sintagma „Rusia e o benzinarie care simulează că e stat”, atunci veniturile Rusiei din vânzarea de produse energetice ca petrol și gaze erau în pericol de planul combatere a schimbărilor climatice. În principiu, planul de combatere a schimbărilor climatice presupune eficientizarea proceselor tehnologice și a consumului prin trecerea la energii nepoluante și regenerabile, total diferit de modul cum e construită economia rusă. Sigur, există și zone de servicii dezvoltate sau de produse cu plus valoare, dar consultând ponderea în totalul formării PIB-ului rusesc comparativ cu industriile extractive, vei observa că sunt mici.

Și cred că Putin nu a gândit în fapt să refacă Uniunea Sovietică, aceasta a fost doar framing pentru comportamentul său direcționat către adversari și observatori. Putin a gândit că merită să riște să invadeze Ucraina în momentul respectiv pentru a bloca procesul de obținere a independenței energetice de către clienții săi. Probabil că a calculat că un război va crește prețul gazelor și al petrolului, iar statele care puteau să sancționeze invazia rusă nu puteau să impună sancțiuni care să dăuneze propriilor populații și/sau economii prin creșterea prețului la produsele energetice, mai ales că sursele alternative de energie fie erau poluante, fie nu erau destul de dezvoltate. Probabil că a concluzionat că o escaladare a sancțiunilor ar dăuna propriilor economii mai mult decât ar putea susține propriile populații sancțiunile contra invaziei.

Dar, suntem la momentul în care sancțiunile sunt impuse și își fac efectul, iar, în plus, companii străine mari își opresc activitatea în Rusia. Moment în care avansul militarilor ruși este mult sub așteptările oricărui observator străin, iar rezistența sprijinită de Occident a ucrainenilor este mult peste așteptări. Unde mergem mai departe?

Scenariille abundă: război nuclear între NATO și Rusia, Putin este ucis într-un puci, Ucraina cedează Crimea și Donbas, Zelensky este înlocuit cu un pro-rus, Ucraina este divizată în două până la Nipru, va exista un război de gherilă prelungit.

Opinia mea e că populațiile civile ucrainene din zonele ocupate de ruși vor fi folosite ca monedă de negociere. Putin va masacra populație ucraineană cu o viteză mai mare decât armata ucraineană întoarce războiul. Rușii vor încerca să pună presiune pentru ca ucrainenii să accepte niște condiții de pace acceptabile (în condițiile de acum) sub amenințarea uciderii civililor în zone ca Mariupol sau Kharkiv (Harkov). Vom asista la un joc cu sânge rece în care, judecând evoluția de până acum, ucrainenii din zonele ocupate vor fi dispuși să aștepte cât mai mult eliberarea de către armata ucraineană.

Probabil, după ce va fi evident că ucrainenii au întors războiul, Putin nu va ordona întoarcerea lor în cazărmile rusești, ci vor continua să lupte în partea de sud a Ucrainei unde sprijinul logistic rusesc este mai consistent. Probabil că luptele vor continua până când succesorul lui Putin va ordona retragerea și, totodată, va negocia scoaterea Rusiei de pe lista sancțiunilor.

Bineînțeles, aceasta este o prognoză. Și fiindcă prognozele se bazează pe faptele cunoscute, ele pot fi eronate fiindcă multe fapte sunt încă necunoscute. Și, probabil, cea mai importantă necunoscută este sprijinul Chinei pentru Rusia, fără a omite supoziția că o Rusie slăbită de război și de sancțiuni este în beneficiul Chinei mai mult decât o Rusie câștigătoare în Ucraina.

Alin Baraitaru