Rachete R-27ER, acrosate sub fuselajul unui Su-27 (foto Nick Cook)

Ukraina intentioneaza sa vanda in India un lot de rchete R-27. Acestea ar urma sa fie folosite pe avioanele de lupta Su-30MKI si MiG-29 pe care India le are in serviciu. Nu exista nici un fel de informatie oficiala despre aceasta tranzactie, in afara de faptul ca negocierile sunt in stadiu avansat, asteptandu-se aprobarile finale. Productia rachetelor ar urma sa fie asigurata de Artem, firma cu capital majoritar de stat.

Afacerea va trebui pentru inceput aprobata de Guvernul ukrainean dupa care va trebui supusa si aprobarii Parlamentului, totul pentru a evita complicarea relatiilor cu Rusia (care, asa cum bine se stie, este principalul furnizor de armament al Indiei). R-27 au fost dezvoltate de catre Vympel, in Rusia, dar au fost scoase din fabricatie (in aceasta tara). Vympel a livrat componente si subansamble majore ale rachetelor care, se mai fabrica doar in Ukraina.

Faza pregatitoare a contractului cu India dureaza deja de cativa ani, si conform unor surse, rusii in cam zoresc pe ukraineeni sa dea unda verde pentru inceperea livrarilor. Nu au fost facute publice detalii ale contractului dar se presupune ca ar fi vorba de cateva sute de rachete valoarea totala fiind de cateva milioane de dolari…

Sursa:
Lenta