Eurocorps

Eurocorps

Oficialii Uniunii Europene, au propus, miercuri, ca UE să trimită în cel mai scurt timp trupe în Republica Centrafricană, pentru a opri masacrul dintre grupările musulmane şi creştine, provocat în urma loviturii de stat din luna martie, transmite Reuters.com.

Franţa a trimis deja la faţa locului un număr de 1.600 de soldaţi, dar a cerut în repetate rânduri susţinerea Uniunii. Dacă decizia va fi aprobată de statele membre ale blocului european, încă aproximativ 1.000 de soldaţi vor fi trimişi în zona de conflict.

Din luna decembrie, ciocnirile sângeroase din Republica Centrafricană au făcut cel puţin 1.000 de victime, iar conform Naţiunilor Unite, aproximativ 935.000 de persoane au fost forţate să-şi părăsească locuinţele.

Reprezentantul pentru Afaceri Externe al UE, Catherine Ashton, a înaintat, miercuri, un document ce conţine opţiunile de intervenţie în zona de conflict din Africa, propuse anterior de mai mulţi diplomaţi europeni.

Belgia a acceptat să trimită trupe în Republica Centrafricană însă numai în contextul unei misiuni alături de restul ţărilor europene. Franţa este singura naţiune care a intervenit de una singură în Africa anul trecut. Uniunea Europeană are în acest moment mai multe misiuni, atât militare cât şi civile, pe teritoriul continentului African.

Reprezentanţii Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), prezentă printr-o misiune de pace în republica africană încă din 2007, pot prelua securitatea zonei odată cu domolirea violenţelor.

Polonia, Marea Britanie, Germania, Spania şi Belgia au anunţat că vor trimite întăriri armatei franceze însă susţinerea acestora nu s-a materializat până în acest moment. Prezenţa forţelor franceze asigură protecţia unui aeroport în care s-au adăpostit din calea violenţelor peste 100.000 de refugiaţi.