S-61 britanic decoleaza de pe USS Laboon (DDG 58), dupa debarcare unei grupe de Royal Marines ( foto Nikki Smith, US Navy)
Ucrainienii ar putea da din nou lovitura cu un contract la export. Conform ramurii ucrainiene a ziarului Kommersant, producatorul local de motoare, Motor Sich, se afla in discutii (destul de) avansate cu producatorul american de elicoptere Sikorsky.
Pentru a evita izbucnirea unui scandal politic in Statele Unitedin cauza achizitiei de echipamente militare rusesti (in special elicoptere Mi-17 pentru dotarea Fortelor Armate Afgane) cei de la Sikorsky au ajuns sa considere fezabila remotorizarea batranului S-61 SeaKing cu aceleasi instalatii de forta ca cele montate pe elicopterele rusesti Mil. Mai exact turbomotoarele VK-2500, fabricate de ucrainienii de la Motor Sich.
VK-2500 este o varianta imbunatatita a motorului Klimov TV3-117 (utilizat pe Mi-8MT/Mi-17, Mi-24, Mi-14, Ka32, Ka-50, Mi-28 si alte elicoptere de rusesti), avand fata de acesta o durata mai mare de functionare, puterea marita cu 15-20%, control complet digital (FADEC) si o mai buna economie de combustibil.
Motorul se incadreaza in clasa celor 2500 cai putere asigurand o putere maxima (pentru zborul cu un singur motor) de 2700 CP, putere la decolare de 2400 CP, si o putere constanta (pentru zborul de croaziera) de 1750 CP, totul la un consum specific de 220 grame/CP/ora. Durata de viata a motorului poate ajunge la 9000 ore fiind ideal pentru conditii hot&high.
Remotorizarea elicopterelor S-61 cu sistemele de propulsie VK-2500 ar putea duce la indeplinirea cerintelor operationale in Afganistan evitandu-se achizitionarea de elicoptere din Rusia.
Sikorsky a recunoscut ca se poarta discutii cu partea ucrainiana, fara a preciza stadiul la care s-a ajuns. De asemenea nu s-a precizat daca s-au gasit modalitati de rezolvare a problemelor tehnice pe care le ridica o astfel de remotorizare.
– Griffon236 –
Sursa:
HeliHub
———————————————————
Link-uri utile:
Revista Resboiu; Forumul Resboiu; Pagina de gardă a portalului; Ramura dedicată Armatei Române; Ramura dedicată spaţiului; Ramura dedicată dronelor.
Aceasta solutie este foarte buna si pentru americani care vor scapa de vechituri.
Foarte tare treaba asta. Probabil mecanicilor americani le va lua ceva timp pana sa invete cum se mai ia la suturi un motor ca sa functioneze…
Nu cred ca nu sunt bune motoarele alea de elicopter…totusi s-au scos “fraierii” de la est de noi – si cand te gandesti ca noi ne tinem tare destepti….
=))
nu e prea fair resboiule 🙂
uite mi17 de la interne cat zboara, cu toate chestiile agatzate de el gen jandarm salvator la inundatzii sau apa de stins focul sau mai stiu eu ce cand e viscol si doar astea pot zbura
supertehnologia aia americana are si ea limitarile ei – greu sa desfasori tot ce ii trebuie armatei ca sa aiba superioritate totala cum e doctrina lor
pe cand asta sovietica – mai rezistenta la praf, nu prea pretentioasa la intretinere
Serios vorbind, cand am aflat la cat timp apar defectiuni la un elicopter Mi-17 – chiar de la IGaV – nu imi venea sa cred. Sunt scule sanatoase, rezistente si indragite de personalul tehnic pentru aceste calitati.
Adica IAR-330 se strica de cateva ori mai des?!
Ar fi utile și pt noi. La ale noastre (MI), la ucrainieni facem RK.