Diverse

Ucraina, vanzarile de armament pe 2010 si 2011

… beteală

Cu câteva pagini de calendar în urmă a fost publicat un document despre care vorbitorii de limbă engleză v-ar spune că se numeşte “About the volume of international transfers of certain categories of weapons carried by Ukraine in 2011”.

Griffonul deja a zis că mi s-a pus pata pe ei şi nici nu am încercat să neg… aşa că, mai lipim pe aici un articol legat de vecinii noştri sfeclari.

Cum, şi vouă vă place subiectul? Buuun!

Documentul şopteşte că anul trecut Ucraina a exportat în principal blindate. În principal în Africa, Orientul Mijlociu şi Asia.

În particular, destinatarii blindatelor reparate şi modernizate au fost Sudanul (40 T-72M1, 5 T-55, 8 BTR-3, 16 BMP-1, 10 BRDM-2), Etiopia (72 T-72B1-200 contractate în 2011), Tailanda (24 BTR-3E1), Irak (4 B-4K şi 20 BTR-4).

Adiţional, Sudanul a trimis 30 lansatoare de rachete BM-21 Grad, 30 autotunuri 2S1 Pink si 42 sisteme antitanc.

Ministerul Apărării din Turkmenistan a primit 6 autotunuri 2A65 MSTA-B şi tunuri tractate M-46 de 130 mm.

Yemenul a primit tunuri tractate D-30 de 122 mm.

US Air Force, prin intermediul companiei Vose Technical Systems, a cumpărat din Ucraina trei BMP-2K şi două BTR-80 pentru a investiga caracteristicile tehnologiilor… care sunt folosite în Africa, teren de mare joacă pentru americani. E bine să ştie cum ar putea să le dea la ficaţi.

Din acelaşi document cică reiese faptul că SUA şi Germania sunt cei mai mari importatori de puşti şi carabine din Ucraina. Americanii au luat 143 600 bucăţi, iar nemţii numai 53800 exemplare, cel mai probabil pentru revânzare.

Pentru prima dată în istoria Ucrainei au fost vândute două elicoptere Mi-24, către Republica Central Africană, iar Ciadului vecin i-a vândut 10-50 sisteme MANPAD. Două avioane de antrenament şi atac uşor L-39 au fost cumpărate de către Armenia.

Documentul nu conţine informaţii legate de livrarea a două avioane-cisternă Il-78 către Pakistan, a două avioane de transport An-32 către Irak şi a unui An-74TK-200 către Turkmenistan.

În perioada analizată, armata ucraineană a avut parte doar de modernizarea a 10 tancuri T-64 la standardul BM, dar după jumătatea anului ministrul apărării Dmitry Salamatin a semnat un ordin pentru acceptarea noilor transportoare amfibii blindate BTR-4E. Ce a ieşit după…

Comparativ cu anul 2010, structura exportului ucrainean de armament nu s-a modificat.

În acel an au fost livrate către Africa 250 de tancuri şi transportoare blindate.

Cel mai mare importator de arme ucrainene în 2010 a fost Congo: 100 tancuri T-72, 30 tancuri T-55, patru elicoptere Mi-24, 12 lansatoare mobile BM-21 Grad.

Alte 60 tancuri T-72M şi 55 tancuri T-55 au fost vândute Sudanului.

Printre cumpărătorii de vehicule blindate ucrainene se mai numără: Azerbaijan cu 70 BTR-70 neînarmate, Tailanda cu 14 BTR-3, Ciad cu 3 BMP-1.

Interesante liste. Articolul original a apărut în Kommersant.

– Resboiu –

———————————————————

Link-uri utile:

Revista Resboiu; Forumul Resboiu; Pagina de gardă a portalului; Ramura dedicată Armatei Române; Ramura dedicată spaţiului; Ramura dedicată dronelor.

10 Comments

 • Tot stau si ma gandescu cum dracu vand astia in draci si noi nu reusim pana si T 55 -uri si T 72-uri nu mai spun de L 39 Albatros….vechi….undeva este la noi o problema de abordare si de conducere a afacerilor in domeniul armamentului.

  • Reusesc ca pentru ca se doreste acest lucru din partea conducerii ucrainiene.Daca si factorii nostrii decizionali ar dori acest lucru, cu siguranta ca am vinde si noi ce avem disponibil pentru vanzare.

   • Cred ca rusia se ocupa de asta , a pus pe cineva acolo sus sa ne puna bete in roata , sau ai nostri dau in gropii de prosti…..

 • Mulțam Iuliane. Nu știam că ăștia se scapă de stocul de T-72 în ritmul acesta. Se dau ca pâinica călduță… Ar mai fi de menționat că au industrie de PRODUS armament, care face la export. Ucraina este într-o situație financiară grecească, dar proști tare nu îs.
  Am notat.

  Are cineva idee ce și cât de operațională mai e aviația lor în prezent(vara 2012)? Câte aparate mai zboară aprox, căci date mai vechi cunosc.

  • Eu citisem de 38 de avioane, dar este posibil sa fi fost si o dezinformare, plus ca pe forumurile lor sunt sterse postarile celor care “arunca” informatii strategice.
   Ucrainenii vand pentru ca inca mai au industrie de aparare, plus ca ei s-au adaptat cerintelor pietei.

 • Nu era mai ok, daca ar fi posibil, ca americanii sa studieze mai de aproape un BMP-3 si BTR90, produsele de varf ale tehnologiei rusesti in acest domeniu?

 • Bag de seama ca astia vand mai mult din ce au mostenit de la URSS. Anul trecut( parca) un vas care transporta tancuri a fost capturat de piratii somalezi :D. Are careva idee ce s-a intamplat cu tancurile?

  • Da somalezii au disparut fara urma cica au fost eliberati dupa ce au fost capturati de specialii rusnaci, tancurile au ajuns unde trebuia sa ajunga….
   Umbla vorba ca le-au dat barci gaurite si combustibil pentru jumatate de drum mai aveau 150 de km pana la coasta……

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: