Aviaţie UAV/UCAV

Ucraina va furniza motoare pentru viitoarea drona de atac a Turciei

Magnatul dronelor turcești Baykar a semnat un contract cu Ivchenko-Progress, una dintre principalele companii producătoare de motoare din Ucraina, pentru achiziția sistemelor de propulsie reactive care vor echipa aeronavele de atac fără pilot rezultate din proiectul MIUS (Muharip İnsansız Uçak Sistemi).

Baykar MIUS

Baykar MIUS

Contractul a fost semnat în cadrul SAHA EXPO Defense and Aviation Hybrid Fair organizat de către SAHA Istanbul.

Astfel, Ivchenko-Progress va furnizat motoare AI-322F Turbofan pentru MIUS.

MIUS va fi o dronă de atac (UCAV) cu propulsie reactivă capabilă să transporte și să utilizeze până la 1.5 tone de armament. Viitorul UCAV turcesc va fi capabil să execute autonom manevre și să opereze în tandem cu avioane de luptă cu echipaj uman. MIUS va putea lansa rachete aer-aer ghidate.

Haluk Bayraktar, CEO al companiei Baykar, a declarat că Ucraina și Turcia sunt doi parteneri strategici, evidențiind faptul că drona Akinci este deja propulsată de motoare AI-450 construite de către Ivchenko-Progress.

“With the new contract, we will install the AI-322F engine, produced jointly by Ivchenko Progress and Motor Sich, in our unmanned fighter aircraft. I hope that this deal will further the strategic cooperation between the two countries.”

A mai spus Batraktar, adăugând că în cadrul SAHA EXPO Defense and Aviation Hybrid Fair a mai fost semnat un acord cu privire la specificațiile tehnice ale motorului MS500 Turboprop cu compania ucraineană Motor Sich.

Foarte proabil, în anul 2022 drona Akinci va zbura cu motare MS500.

Conform surselor ucrainiene,în perioada 2021-2030 vor fi livrate turcilor peste 500 de motoare AI-450 Turboprop și AI-25TLT Turbofan, valoarea totală urmând să se situeze la peste 600 de milioane de dolari.

MIUS ar putea executa primul zbor înainte de anul 2023.

Iulian Iamandi

2 Comments

  • Unde exista vointa, exista si putinta. Noi nu facem mai nimic. Nu tu investitie in economie, nu investitie in infrastructura, nu investiti in industria de aparare si cercetare militara. Cateodata am impresia ca suntem un popor pe invers din punct de vedere mental. La un singur lucru excelam, a ne lauda: suntem pro democratie, pro NATO, pro UE, cel mai bazat aliat al marelui licurici. A c-am venit timpul sa fim si Pro Romania, pro romani.

    • Noi nu ne putem compara cu Ucraina in domeniul industriei militare. Chiar si cu caderea de dupa disparitia URSS-ului le-au ramas totusi cateva din vechile fabrici iar in aviatie au ceva experienta.Nu uita ca in Ucraina se faceau chiar si motoare pentru rachete. Insa ai dreptate si asta este si senzatia mea ca “parteneriatul” cu americanii este cam intr-o singura directie, din partea cealalta nu prea se simte nici un sprijin concret – bine las deoparte aici declaratiile pompoase.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: