Magnatul dronelor turcești Baykar a semnat un contract cu Ivchenko-Progress, una dintre principalele companii producătoare de motoare din Ucraina, pentru achiziția sistemelor de propulsie reactive care vor echipa aeronavele de atac fără pilot rezultate din proiectul MIUS (Muharip İnsansız Uçak Sistemi).

Baykar MIUS

Baykar MIUS

Contractul a fost semnat în cadrul SAHA EXPO Defense and Aviation Hybrid Fair organizat de către SAHA Istanbul.

Astfel, Ivchenko-Progress va furnizat motoare AI-322F Turbofan pentru MIUS.

MIUS va fi o dronă de atac (UCAV) cu propulsie reactivă capabilă să transporte și să utilizeze până la 1.5 tone de armament. Viitorul UCAV turcesc va fi capabil să execute autonom manevre și să opereze în tandem cu avioane de luptă cu echipaj uman. MIUS va putea lansa rachete aer-aer ghidate.

Haluk Bayraktar, CEO al companiei Baykar, a declarat că Ucraina și Turcia sunt doi parteneri strategici, evidențiind faptul că drona Akinci este deja propulsată de motoare AI-450 construite de către Ivchenko-Progress.

“With the new contract, we will install the AI-322F engine, produced jointly by Ivchenko Progress and Motor Sich, in our unmanned fighter aircraft. I hope that this deal will further the strategic cooperation between the two countries.”

A mai spus Batraktar, adăugând că în cadrul SAHA EXPO Defense and Aviation Hybrid Fair a mai fost semnat un acord cu privire la specificațiile tehnice ale motorului MS500 Turboprop cu compania ucraineană Motor Sich.

Foarte proabil, în anul 2022 drona Akinci va zbura cu motare MS500.

Conform surselor ucrainiene,în perioada 2021-2030 vor fi livrate turcilor peste 500 de motoare AI-450 Turboprop și AI-25TLT Turbofan, valoarea totală urmând să se situeze la peste 600 de milioane de dolari.

MIUS ar putea executa primul zbor înainte de anul 2023.

Iulian Iamandi