La prima vedere, treaba e mișto. Ucraina face un pas bun și îl face cu mijloace proprii, unificând și adaptând tehnica de luptă și echipamentele militare ale Infanteriei Marine la nevoile reale. Cât se poate…

BTR-4

BTR-4

Comandantul Forțelor Navale Ucrainiene, contraamiralul Oleksiy Neizhpapa, a declarat într-un interviu pentru Breeze TV că s-a luat decizia de dotare a Infanteriei Marine cu un singur model de transportor amfibiu blindat: BTR-4.

Testele cu acest tip de blindat au fost desfășurate în luna Decembrie a anului trecut, cu participarea unor reprezentanți ai infanteriștilor marini și a unei echipe de specialiști de la Kharkiv Morozov Machine-Building Design Bureau.

Cum era de așteptat… au fost semnalate ceva neajunsuri, iar dezvoltatorul a promis eliminarea acestora.

BTR-4E reprezintă versiunea de export a transportorului amfibiu blindat BTR-4 proiectat de către Kharkiv Morozov Machine-Building Design Bureau, mașina fiind ultima generație de TAB-uri dezvoltată și fabricată de către industria de apărare a Ucrainei.

Dezvoltarea vehiculului blindat 8×8 BTR-4 nu se bazează pe tehnologia mașinilor de luptă pe roți sovietice/rusești cum ar fi familia BTR-80…

BTR-4E a fost proiectat pentru utilizarea în rolul de transportor amfibiu blindat pentru unitățile de infanterie, precum și ca mașină de luptă a infanteriei dotată cu o stație de armament capabilă să furnizeze suport cu foc.

Transportorul blindat poate fi operat în condiții de climă variată, cu temperaturi cuprinse între -40 și +55 grade Celsius.

Ministerul Ucrainian al Apărării a anunțat în luna Iulie a anului 2012 livrarea către forțele armate a primului BTR-4E APC. În prezent, BTR-4E se află în proces de producție în masă și în ordinea de bătaie a Ucrainei și Irakului.

În 23 Decembrie 2019, Armata Ucrainei a preluat 12 transportoare 8×8 BTR-4E, iar în Mai 2020 încă o serie de cinci astfel de blindate.

Alte zece BTR-4E au fost livrate în anul 2014 către Nigeria.

Versiunea BTR-4E adaptată pentru Infanteria Marină a Ucrainei este similară cu BTR-4M dezvoltată la solicitarea Corpului Infanteriei Marinei al Indoneziei. Indonezia a testat o serie de cinci BTR-4M în anii 2016-2017, după care a renunțat la comanda preconizată de cincizeci astfel de blindate.

Iulian Iamandi