Ca un fan adevărat al tancului Leclerc, am aprins candela la icoană și m-am rugat pentru îndeplinirea acestei dorințe. Am plusat și cu Rafale, ca un fan adevărat al acestui avion.
Chiar vreau să văd Leclerc și Rafale împotriva Rusiei.
Patranteză: vă mai amintiți că omnirolul Rafale nici măcar nu a fost luat în seamă de către Statul Major al Forțelor Aeriene pe când se studiau opțiunile întru dotare și mai ales spre înlocuirea avioanelor MiG-21 LanceR? Cică era prea scump. În scurt timp vom privi cu invidie la Croația și foarte probabil la Bulgaria, iar noi vom opera F-16 inferioare.
Dar, să revenim la vestea cu țestoasele care poartă numele generalului de armată, mareșal postum, Philippe Leclerc de Hautecloque.
Premierul ucrainean Denys Smygal a adresat Guvernului Franței o solicitare pentru furnizarea de tancuri Leclerc, precum și arme și muniții, cât se poate de multe.
Mai în glumă, mai în serios, un fel de lista pentru Moș Crăciun. Adică Pere Noel. Sau Did Moroz, că să mă dau polilimb.
Cu colindatul pentru tancuri n-a mers la nemți, așa că – nu știu de ce – Kievul bate, cu pălăria în mână, la Paris după Leclerc-uri.
Zic că nu știu de ce, pentru că francezii nu dispun de suficiente tancuri Leclerc care să acopere nevoile propriei forțe armate în cazul unui conflict clasic cu o putere majoră, ca să nu zic cu o super-putere. Adică, da, răspuns corect: Rusia.
Sper că nu speră la compania de cuirasieri detașată de Paris în spațiul carpato-danubiano-pontic. Ori la Leclerc-urile trimise de Franța în țările baltice (ca să nu spui că am uitat în care dintre ele).
Până acum, Franța a furnizat Ucrainei 18 autotunuri CAESAR de 155 de milimetri și a promis încă șase dintr-o tranșă fabricată pentru Danemarca. Separat, Parisul a aprobat transferul către Kiev a unei baterii cu șase obuziere tractate TRF1, tot de 155 (intrate în dotare în anul 1979).
Dar, poate că ucranenii au pus Leclerc-ul cap de listă pentru a fi refuzat și a fi aprobate cererile din urma țestoaselor.
Cum ar fi ca Parisul să spargă gheața și să aprobe furnizarea de tancuri către Ucraina? Și apoi, să urmeze alte țări NATO cu donații/închirieri/vânzări de leoparzi?
Hai Moș Crăciun, hai că se poate!
Iulian Iamandi
Not gonna happen’! Jamais!
Mai de graba o sa primeasca Romania 110 tancuri Leclerc din cele tinute in rezerva franceza decat Ukraina.
Aici problema este mult mai naspa – tancurile dispar si de o parte si de aialalta cu o rapiditate pe care nu au mai vazut-o statisticile din WWII – aici nu este conflcit de guerilla ci sunt doua armate urmase a URSS cu ukrainienii pregatiti mai modern si mai deschisi care au cu ce si se infrunta fata in fata.
Leclerc o sa ajuga capat de afis la fel ca si T 90 M -ul capturat de ukrainieni.
Sa nu uitam ca si rusii au proiectile sageata si rachete antitank moderne nu doar ukrainienii si incet incet se va lua voalul de pe pierderile ambelor parti si o sa vedem ca la tancuri s-a pierdut cam orice si oricare tanc cu varianta de upgrade aruncat in lupta.
Apropo de Raphale care cica era prea scump – am impresia ca pentru noi cam orice era prea scump. Culmea este ca am cheltuit si bani pe “studii si proiecte” de care nu s-a ales nimic. Se continua cu idea ca ce se achizitioneaza trebuie “facut macar partial” in tara fara sa se spuna ca in stadiul actual industria romaneasca nu mai este capabila sa faca asta. Ne place sau nu, daca vrem sa cumparam ceva, ne vor trebui proiecte “la cheie” cel putin pt o perioada.
Dar AMX-30, AMX-10 RCR, Sagaie-2…
Ai dreaq ce greturi mai au cate unii pe burta goala…