Delfini, la Marea cea Mare

Delfini la Marea cea Mare

Ministerul ucrainian al Apararii a decis stoparea folosirii delfinilor in componenta de lupta a Marinei.

Ca urmare a acestei decizii, unitatea militara din Sevastopol specializata in antrenarea delfinililor de lupta va fi desfiintata in luna Aprilie.

“The scientific work will be discontinued. The military personnel will be transferred to other units, while the civilian staff will be laid off,”

“We haven’t decided yet what to do with the dolphins – whether to set them free or to sell them to aqua parks,”

A declarat o sursa militara, adaugand ca personalul civil din cadrul unitatii va solicita ministrului Apararii Pavel Lebedev sa mentina un centru de asistenta cu delfini pentru terapie in sprijinul copiilor, dupa inchiderea programului militar.

delfini in Marea Neagra

Undeva, in larg

“Since 1998, our civilian experts have trained dolphins to help treat children [with neurological diseases]. This program proved to be very successful … and to lose such a unique experience and trained dolphins would be extremely unwise,”.

Conform informatiilor de pe site-urile marinei ucrainiene si a oceanariumului, antrenamentul delfinilor pentru Marina Sovietica in Sevastopol dateaza inca din anii ’60.

Delfinii erau antrenati sa gaseasca echipamente militare cum ar fi minele, dar si sa atace scafandrii. De asemenea, erau folositi pentru dezvoltarea metodelor de lupta in apa.

Relaxati, pe langa nava

delfini in Marea Neagra

In anii optzeci pregatirea a inclus operatii anti-sabotaj si de salvare.

Dupa dizolvarea Uniunii Sovietice si impartirea Flotei Marii Negre intre Rusia si Ucraina, unitatea de antrenare a delfinilor si specialistii au revenit Marinei Ucrainei si de atunci u fost folositi cu insarcinari civile cum ar fi lucrul cu copiii cu dizabilitati, cu scopul de a mentine unitatea intacta.

Doi-trei...

Doi-trei…

In 2011, Ministerul Apararii a anuntat repornirea antrenamentului special pentru lupta al delfinilor, incluzand patrularea si detectarea itemilor de interes militar si marcarea acestora cu balize plutitoare.

Sursa: RIA Novosti

Or fi fost ucrainieni? :)

Or fi fost ucrainieni? 🙂

Carevasazica, n-au bani. Dar pe scenariul inaintarii unei propuneri de suflet pentru ministrul Lebedev, cel putin o parte dintre delfini vor fi pastrati si pregatirea cu ei va continua. Pasnic, dar programul va merge mai departe.

 

– Iulian Iamandi –