Veste mare pentru cei care urmăresc programul tancului turcesc Altay, dar mai ales pentru turci: compania ucrainiană SE V.O. Malyashev oferă ultima generație a motorului 6TD atât pentru echiparea tancului, cât și pentru autotunul de 155 milimetri Firtina.

Tancul Altay

Tancul Altay

Conform proiectantului principal Yegor Ovcharov, industria turcă a primit toate caracteristicile tehnice ale motorului ucrainean și va putea fi dezvoltat de către fabricanți din Ucraina și Turcia în viitorul apropiat.

6TD-2 propulsează deja tancul pakistanez AL-Khalid, tancurile Oplot din serviciul Thailandei și tancurile ucrainiene T-84. Acest motor poate furniza 1200 de cai putere.

6TD-4 este o îmbunătățire a versiunii 6TD-3, putând funcționa fără pierderi de putere la temperaturi de până la 55 de grade Celsius.

Noua versiune poate furniza 1500 de cai putere.

În primăvara anului acesta, presa locală anunța că Turcia negociază cu Coreea de Sud achiziția de  motoare Doosan Infracore DV27K capabile să dezvolte 1500 de cai putere.

Cam tot pe atunci, dacă îmi amintesc bine, Turcia a lansat programul propriului motor pentru tancuri, sub numele Batu. Batu urma să echipeze tancurile Altay.

Batu ar urma să dezvolte 1600 de cai putere.

Iulian Iamandi