Departamentul de Stat al SUA a emis o notificare privind aprobarea unui posibil export militar către Guvernul Ucrainei a până la 16 vedete Mark VI Patrol Boats și echipamentului aferent pentru un cost estimat de 600 de milioane de dolari.

Agenția americană pentru Cooperare în Securitate și Apărare a transmis solicitarea către Congres.

Mark VI Patrol Boat

Mark VI Patrol Boat

Guvernul Ucrainei a cerut aprobarea pentru achiziția a 16 vedete de patrulare Mark 16, 32 de sisteme de armament MSI Seahawk A2, 20 de sisteme Electro-Optics-Infrared Radar (FLIR) dintre care vor fi instalate 16 iar celelalte 4 vor fi stocate în rezervă, 16 sisteme de avertizare acustică LRAD (Long Range Acoustic Device) cu raza de 5 kilometri, 16 sisteme IFF (Identification Friend or Foe), 40 de tunuri automate MK 44 Bushmaster II dintre care 32 vor fi instalate la bordul vedetelor iar restul de 8 vor fi stocate în rezervă, plus echipamente de comunicații și suport, piese de schimb, unele și echipamente de test, documentație tehnică, instruirea personalului, servicii de suport logistic, etc. Toate acestea sunt estimate la o valoare de 600 de milioane de dolari.

Vânzarea propusă va sprijini obiectivele politicii externe și cele ale securității naționale ale SUA prin îmbunătățirea securității unei țări partenere care este o forță în stabilitatea politică și progresul economic în Europa.

De asemenea, vânzarea propusă nu va modifica balanța militară în regiune și nu va acea impact negativ în disponibilitatea apărării Statelor Unite ale Americii.

Vedetele de patrulare Mark VI fac parte dintr-o clasă de patruloare aflate în serivciul operativ al United States Navy proiectată pentru operare în ape fluviale și în apropierea litoralului.

Primele Mark VI Patrol Boats au fost livrate către Coastal Riverine Group TWO în toamna anului 2015.

Mark VI sunt semnificativ mai lungi decât clasele anterioare de vedete de patrulare ale Marinei SUA. Navele au un echipaj de 10 marinari și pot transporta încă 8 militari. Vedetele Mark VI pot executa o gamă mare de misiuni, de la neutralizarea minelor maritime până la respingerea atacurilor cu roiuri de nave ușoare.

Armamentul standard constă din două stații telecomandate cu tunuri automate Mk 38 Mod 2 de 25 mm și șase mitraliere grele M2 de 12,7 mm, însă în funcție de specificul misiunilor pot fi montate mitraliere M240, M134 și lansatoare automate Mk 19 pentru grenade de 40 de mm. În viitor, vedetele Mark VI vor fi dotate cu rachete ghidate BGM-176B Griffin.

Navele sunt protejate cu plăci de blindaj în zonele elementelor importante, cum ar fi compartimentul echipajului, compartimentul motoarelor și al rezervoarelor de combustibil.

Cabina principală de la pupa poate fi reconfigurată pentru încărcături cum ar fi operatori de forțe speciale/scafandri de luptă sau cabinet medical. De la bord pot fi lansate ambarcațiuni ușoare, drone aeriene sau submersibile, iar catargul poate fi rabatat pentru ca nava să poată intra pe puntea umedă a navelor amfibii.

Iulian Iamandi