Carrier Pilot Training Site Ukraine

Centru de pregătire al piloţilor pentru portavion

Ucraian ia în considerare posibilitatea închirierii a Centrului de Antrenament al Piloţilor Navali de la Nitka, Crimeea, către alte ţări.

“Various options are being considered: For example, if Russia is unable to use this facility 100 percent, then Russia should have no objections to its use for training by forces from other states, subject to Russia’s consent,”

A spus Oleksandr Oleinik, ministrul Apărării din Ucraina.

În prezent, Centrul de la Nitka este folosit numai de către Rusia şi doar pentru scurt timp, la pregătirea piloţilor de portavion ai Flotei Nordice, care zboară Suhoi Su-33 şi Su-25UTG.

Ministerul rus al Apărării a solicitat Ucrainei închirierea Centrului către Rusia şi cererea a fost sprijinită de ministrul ucrainian al Apărării de atunci, Mykhailo Yezhel, însă Oleinik declară acum că opţiunea din partea Rusiei nu a fost confirmată, aşa că se caută alte opţiuni pentru închiriere.

“India and China are the obvious potential candidates for this,”

Spune Douglas Barrie, analist în domeniul conflictelor aeriene, în cadrul International Institute for Strategic Studies.

India aşteaptă livrarea portavionului rus modificat, pe care vor opera avioane MiG-29K.

China dispune de un singur portavion, de pe care au început să opereze avioane începând cu anul trecut. Chinezii au o mică experienţă în ceea ce priveşte operaţiile navale cu avioane ambarcate.

Rusia, în contractul original, a negociat folosirea Nitka pe piese de schimb pentru familia de avioane ambarcate Suhoi, singurele tipuri care au permisiunea de operare în Centrul de Pregătire al Piloţilor Navali.

În luna August a anului trecut, pe atunci ministru al Apărării, Anatoly Serdyukov, a spus că Rusia şi Ucraina au semnat un protocol cuprinzând amendamente la înţelegerea originală, prin care s-au stabilit aspecte legate de plăţi, utilizarea fără restricţii a centrului pentru pregătire şi testare, precum şi posibilitatea de a împărţi cu o a treia parte instalaţiile de la Nitka.

Centrul de la Nitka a fost contruit în era sovietică pentru pregătirea piloţilor de portavion în manevrele de decolare şi aterizare. După destrămarea Uniunii Sovietice, în 1991, instalaţiile au rămas sub controlul Ucrainei.

Centrul de la Nitka dispune de instalaţii specifice: rampă de lansare, catapultă, cabluri arestoare, sistem de identificare al pantei de aterizare, radio-baliză şi sistem optic pentru aterizare.

Ministerul rus al Apărării a anunţat anul trecut că va plăti 700 000 de dolari pentru chiria Centrului de la Nitka şi doreşte să modernizeze instalaţiile.

Rusia deţine în acest moment un singur portavion – Admiral Kuznetsov – dar lucrează în momentul acesta la planurile unui nou portavion, de data aceasta unul cu propulsie nucleară, care va fi gata în 2018.

Sursa: RIA Novosti

 

– Iulian Iamandi –