Resboiul Stelelor

Ucraina doreste sa construiasca un cosmodrom in Australia

Ukrainian Space Agency a prezentat o propunere ambiţioasă, de construire a unui cosmodrom extern la o distanţă de 11500 kilometri depărtare de propriile graniţe.

Cosmodrom rusesc

Cosmodrom rusesc

Conform ziarului The West Australian, Kievul a făcut lobby pe lângă Canberra şi guvernul statului australian Kimberly timp de doi ani cu propunerea, dar nu s-a concretizat deocamdată nimic.

Ambasadorul Ucrainei în Australia, Nikolai Kulinich, a asigurat publicaţia The West Australian că propunerea a fost foarte realistă, adăugând că Ucraina ar putea lansa mâine dimineaţă, dacă ar dispune de un cosmodrom. Kulinich a mai adăugat că Ucraina oferă în cooperare specialişti şi expertiză, dacă Australia acceptă să închiriereze terenul necesar construirii cosmodromului.

Conform Agenţiei Spaţiale Ucrainiene, ar fi necesară o suprafaţă între 5000 şi 7000 de kilometri pentru un leasing comercial.

Ucraina doreşte să amplaseze cosmodromul în apropiere de Curtain Air Base, bază a Royal Australian Air Force şi aeroport civil. Un studiu preliminar ar putea fi efectuat cu un cost aproximat la o jumătate de milion de dolari, cu un studiu pe construcţie şi fezabilitate terminabil în doi ani.

Agenţia Spaţială Ucrainiană prezintă posibilul cosmodrom australian ca principalul port-cosmic al Asiei, cu lansări susţinute cu fonduri provenite de la parteneri din Australia, Japonia, Singapore, Coreea de Sud şi Indonezia.

*

Continuarea poate fi accesată cu un click aici, pe saitul Cosmic News.

Iulian Iamandi

19 Comments

 • Vedeți ce poate o țară bântuită de conflict și cu o economie de 3 ori mai mică ca a noastră, într-un moment în care SpaceX a băgat și o să bage în faliment atâtea companii de lansări.
  Totul se reduce la voință politică ceea ce noi nu avem cu patrihoții din fruntea țării.

  • Ce acum vrei și tu cosmodrom? Ce vrei sa faci cu el? Ucrainenii au moștenit o parte din industria aerospațială sovietică noi nu avem mai nimic pe sectorul asta.

  • Ce voită politică….e propagandă retardata. Ăștia nu au bani sa bea dar vor să construiască un cosmodrom in Australia!!! Noroc cu rușii că le mai folosesc Zenit-ul că altfel de mult dădeau faliment.

 • Poti sa ai vointa politica daca nu ai tehnologie spatiala,Ucraina are traditie in constructiile de rachete de peste 70 de ani[a facut parte din URSS,iar partidul comunist sovietic a investit in complexe militaro-industriale sute de miliarde de dolari].Ucraina a facut un calcul comercial ,cat castiga daca intra pe piata vectorilor de lansare a satelitilor,si nu are nimic asta cu patriotismul.Clasa politica romana si sa vrea sa participe la cursa spatiala Romania, nu are tehnologia ,industria si specialistii necesari.Asa ca lasa propaganda politica pentru romaniamilitara,aici nu se face propaganda politica.Daca ai argumente tehnice de ce Romania nu participa la cursa spaiala,spunele.Romania ar trebui sa aiba un buget de cateva miliarde de euro bune,numai pentru programul spatial roman.

 • Citesc acest site de la inceput.Era interesant.Daca il populati cu prosti[comentarii] este pacat de el.Pe vremuri erea GSG9/Lancer/MI6/BND/MossaDfriend./FsB./si of corse Iulian the Master of the Wind .Era sa uit SRI,GRU chiar siSIE, Aveti perspective. Doar ,Fara ,,Naivi ,, .Nu il politizati .Daca se injura PSD cu PNL/USR/DNA/CSM/Dragnea vs IohhaniSS , incercati sa evitati. Naivitatea, este un cuvant elegant ,dar , inseamna Prostie/incultura si tupeu.
  Oricum ,o sa va citesc. Pacat ca RoMilitary se duce in cap ,din cauza la tot felul de Comentatori.

  • Da așa e cu RoMilitary.
   Se văd experții în ei. Debetează niște chestii de rămâi cu gura cascată.
   Multă prostie pe m2.
   A devenit RoMilitary chestie financiară ???????????? ????ca ziarul financiar sau capital, un fel de cancan militar????
   Sunt înebuniți după bani oamenii care dețin RoMilitary.
   Țineți-vă departe de ei.
   Fac de gardă acolo pe forum un grup de șacali care atacă în haită pe orcine vine cu altă părere care diferă sau pune o întrebare incomodă după dânșii. Atâta înverșunare pe timp de pace român contra român, ține deja de deviații psihice????. Dc nu au argumente tehnice se trece la atac cu trolac rus, bolșevic, comunist, PSD dist, securist, prost etc.
   Tipii de acolo se pricep la tot marina, avioane, trupe terestre, cosmos, agricultură, conducte,etc comentează orice mișcă.
   A devenit locul cela un fel de casă de nebuni pt amatori deplasați de tehnică militară.????
   Eu cel puțin sunt clarificat cei cu acest RoMilitary &demagogie, fobii, ipocrizi cât cuprinde.
   Păcat de autori unii destui de buni dar cam naivi, care postează pe acolo.
   Dar nu va dura mult chestea, deja oamenii care se respectă mulți sau prins nu mai dau pe acolo.
   Urmăream RoMilitary și mulți oameni cu bun simț inclusiv persoanele pe care le-ați enumetat Dv nu mai dau pe acolo. Păcat.
   Sper să dea pe aici în viitor. Aflăm și noi păreri interesante.
   Asta e RoMilitary a ajuns să fie un fel de scuze. sifilis mambo paramilitar.

 • Eu nu înțeleg de ce ați preluat așa o fabulație…bine sa facem bășcălie de ei dar nici asta nu merita. App , pilotul ăla femeie de elicopter care a fost considerată erou și prizoniera la rușii…acum a fost arestată că cică voia să îl asasineze pe Prosenko…e incredibil cum de UE sau SUA le acorda atentie când ei sunt la fel că ăia din Koreia de Nord…ciripește cineva, imediat e săltat…

 • Exista libertate de expresie si oricine in mod civilizat poate face comentarii. Exista mari interese atat din V cat si din E pentru ca Ucraina sa fie o papusa ascultatoare si care accepta sa fie manipulata in interesul celui mai puternic . Peste 40 miliane de oameni nu sunt de colea , o masa amorfa si manipulatorie poate reprezenta cu brio interese meschine si ticaloase oricare ar fi acestea. In alta ordine de idei , Ucraina inca are specialisti si mojloace de productie pentru a creia rachete atat pentru distrugere in masa cat si pentru lansare in spatiu de sateliti si nu numai. Nu este corect sa subestimam vecinii oricare ar fi acestia . Este important ca noi romanii care avem o tara f. bogata si posibilitati umane creiatoare si invetive sa stim ce avem de facut ,intr-o lume in continua schimabre .Dumnezeu sa binecuvinteze Romania si pe romani oriunde s-ar afla.

 • Programele spatiale costa foarte multi bani.Ucraina are mari probleme financiare.Este adevarat ca Ucraina a mostenit tehnologie aerospatiala sovietica dar aceasta este deja demodata iar specialistii formati in perioada sovietica, pe care i-a avut Ucraina, imediat dupa anul 1991, nu prea mai sunt.
  Si eu cred ca este doar propaganda ucraineana din considerentele mentionate de mine mai sus.

 • Ucraina se afla pe marginea colapsului financiar traind aproape doar din imprumuturi asa ca de unde bani pentru programele spatiale care sunt foarte costisitoare.

 • Ucraina are tehnologie spatiala de ultima generatie,are si specialisti capabili sa construiasca rachete spatiale ,de ultima generatie.De exemplu ; familia de rachete ZENIT;ZENIT2,2M,3F.3SL,ZENIT3SLB.ZENIT3SL primul zbor 28 martie 1999-ultimul zbor 26 mai 2014[cand a lansat in spatiu satelitul EUTELSAT3B],ZENIT 3SLB -PRIMUL ZBOR IN 2008[SATELITUL AMOS3],ULTIMUL ZBOR 28 aprilie 2013[satelitul AMOS4],ZENIT3F-PRIMUL ZBOR 20 ianuarie2011[satelitul ELECTRO-L NO1],ULTIMUL ZBOR 26 decembrie 2017[satelitul ANGOSAT1].Pana in 2014 ,Ucraina lansa rachetele de pe cosmodromul Baikonur,dupa acest an are loc invazia P.CRIMEEA,CARE duce stricarea relatiilor politice cu Rusia,si renuntarea la cosmodromul Baikonur.Ukraina este interesata sa administreze un cosmodrom propiu,din interese comerciale[duce la scaderea pretului de lansare a rachetelor],si din interese de oportunitate[ daca te duci sa te rogi ,de unul sau de altul sa te lase sa folosesti cosmodromul lor ,trebuie sa astepti ,cand este loc liber].SORIN informeazate inainte de a face comentarii.Ucraina are si famila de rachete DNEPR siTSYKLON 2,3,4.

 • Da Marius , este corect , mentiunea ta este pertinenta , mai ales ca desi sunt conflicte intre cele doua tari exista in Ucraina fabrici care detin parghii tehnologice care produc elemente si ansamle de ultima generatie pentru rachete pentru diverse activitati mai cu seama cele militare dar si civile , multe dintre acestea inca sunt administrate de la Moscova , am rapoarte din aceasta saptamana ca fabrici intregi sunt administrate de la Moscova si nu dranjeaza nimeni activitatea lor , Nord Coreea au primit motoare cu alimentare de combustibil solid pentru rachete militare de atac , de unde crezi , din Ucraina de la fabricile inca cu administratie rusesasca .

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: