Ukrainian Space Agency a prezentat o propunere ambiţioasă, de construire a unui cosmodrom extern la o distanţă de 11500 kilometri depărtare de propriile graniţe.

Cosmodrom rusesc

Cosmodrom rusesc

Conform ziarului The West Australian, Kievul a făcut lobby pe lângă Canberra şi guvernul statului australian Kimberly timp de doi ani cu propunerea, dar nu s-a concretizat deocamdată nimic.

Ambasadorul Ucrainei în Australia, Nikolai Kulinich, a asigurat publicaţia The West Australian că propunerea a fost foarte realistă, adăugând că Ucraina ar putea lansa mâine dimineaţă, dacă ar dispune de un cosmodrom. Kulinich a mai adăugat că Ucraina oferă în cooperare specialişti şi expertiză, dacă Australia acceptă să închiriereze terenul necesar construirii cosmodromului.

Conform Agenţiei Spaţiale Ucrainiene, ar fi necesară o suprafaţă între 5000 şi 7000 de kilometri pentru un leasing comercial.

Ucraina doreşte să amplaseze cosmodromul în apropiere de Curtain Air Base, bază a Royal Australian Air Force şi aeroport civil. Un studiu preliminar ar putea fi efectuat cu un cost aproximat la o jumătate de milion de dolari, cu un studiu pe construcţie şi fezabilitate terminabil în doi ani.

Agenţia Spaţială Ucrainiană prezintă posibilul cosmodrom australian ca principalul port-cosmic al Asiei, cu lansări susţinute cu fonduri provenite de la parteneri din Australia, Japonia, Singapore, Coreea de Sud şi Indonezia.

*

Continuarea poate fi accesată cu un click aici, pe saitul Cosmic News.

Iulian Iamandi