Armata Romana Fortele Terestre

Ucraina doreste exercitii comune cu Romania si alte tari membre sau partenere NATO

tancuri TR-85M1

tancuri TR-85M1

Cu gândul la Rapid Trident 2014 şi nişte treabă pe acolo, aflu azi că vecinii ucrainieni doresc să organizeze şapte (!!) exerciţii internaţionale în bătătura proprie.

Aflarea înspre mine a cauzat-o Digi:

Ucraina ar urma să organizeze în 2014 o serie de exerciţii cu participarea militarilor din SUA, Polonia, Romania si R. Moldova, potrivit unui proiect de lege depus miercuri in Parlament de preşedintele interimar Oleksandr Turcinov.

Proiectul de lege, publicat pe site-ul Parlamentului de la Kiev, cere ca Legislativul ucrainean să autorizeze accesul pe teritoriul naţional pentru trupe străine în vederea desfăşurării a şapte exerciţii: “Public Order 2014”, cu participarea poliţiei militare poloneze, “Rapid Trident 2014”, cu participarea forţelor din SUA, “Safe Sky 2014”, cu aviaţia poloneză, “Sea Breeze 2014”, cu forţele americane, două exerciţii multinaţionale – “Light Avalanche-2014” şi “Carpates-2014” – şi, în fine, “Sud-2014”, cu participarea unităţilor de infanterie şi vânători de munte din România şi Republica Moldova.

După anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia, Ucraina şi-a exprimat în mai multe rânduri îngrijorarea faţă de prezenţa forţelor ruse în apropierea graniţelor estice, pe fondul tensiunilor separatiste proruse din estul ţării.

Bun. Asta e felia de la Digi, nu ne băgăm. Băgăm o poză, din tolba cu inedite:

Tanchisti TR-85M1

Tanchişti pe tanculTR-85M1

Atlas Vision 2014 s-a anulat, evident, iar ruşii şi americanii nu se vor mai juca de-a prietenii anul ăsta prin Celyabinsk. Şi pe ăsta eram cu ochii, din curiozitate…

Dar să revenim la interesul direct: Rapid Trident 2014 era – şi cred că încă este – sub semnul întrebării, exerciţiul multinaţional urmând să se desfăşoare în partea occidentală a Ucrainei, în luna Iulie.

Mai exact, Rapid Trident este programat să se desfăşoare în vecinătatea graniţei cu Polonia, în apropiere de Lviv şi are ca scop promovarea stabilităţii şi securităţii regionale, întărirea capacităţilor partenerilor, precum şi îmbunătăţirea interoperabilităţii între USAREUR (forţtele armate SUA în Europa), forţele terestre ale Ucrainei şi ale altor ţări membre sau partenere NATO.

Semnele sunt bune şi de o parte, şi de cealaltă a terenului de joacă. Îndoiala mea ţine mai mult de ce are să se mai întâmple până ajungem acolo.

Am zis ajungem? Haideţi să vedem cine urmează să se prezante la Rapid Trident 2014:

Armenia, Azerbaijan, Bulgaria, Canada, Georgia, Germania, Moldova, Polonia, România, Marea Britanie, Ucraina. Adică, pe lângă USAREUR.

În original era vorba de o combinată americano-ucrainiană la nivel de comandamente de batalioane, pentru operaţii de menţinere a păcii.

Acuma… şansele sunt mari ca să se joace lumea şi de-a altceva pe acolo, la fel de mari precum motivele.

Anul trecut, exerciţiul Rapid Trident a durat două săptămâni şi a inclus circa 1300 militari.

Concentrarea a fost pe operaţii cu infanterie aeropurtată şi aero-mobilă.

Zimbri din Batalionul 812 Infanterie "Bistriţa"

“Zimbri” din Batalionul 812 Infanterie “Bistriţa”

N-ar fi fost rău ca tancurile TR-85M1 să participe la un exerciţiu comun cu Ucraina. Cu tancuri ucrainiene implicate. Totuşi, cel mai probabil la Rapid Trident 2014 vor participa domnii din imaginea de mai sus, sau VM-i.

Până la desfăşurarea exerciţiilor, aşteptăm veşti.

 

– Iulian Iamandi –

 

6 Comments

 • ce ma mira pe mine este cum de ucraina ne vrea acuma de prieteni.nu ii suport deloc pe rusi dar nici pe ucrainieni nu ii am la inima , nu ne-au fost buni vecini niciodata si acum ne vor de prieteni

  • eu zic ca nu populatia ne.a fost vecina buna ci politica Ucrainei…mie unul imi este mila de statul si populatia in situatia in care se afla..

  • Personal cred ca ar trebui sa cedeze catre Rep MOLDOVA orasul Port la Dunare RENI.
   oras cu populatie predominant moldoveneasca.

   Daca nu cedeaza RENI, putin probabil acest lucru, macar sa mai vanda catre rep. MOLDOVA 30-40 Ha, in zona portului GIURGIULESTI, pentru ca acesta sa se paota dezvolta frumos.

 • OAMENI BUNI,
  Ucraina este intr-o situatie fff dificila… din cauza RUSIEI.
  Nu stiu cat va rezista in fata RUSIEI, din cauza ca sunt incoltiti din 3 parti.

  – in EST – (Rusia) pot ataca cu 200 000 soldati,
  – in SUD (Crimeea) Rusia introduce armata masiv.
  – In VEST (Transnistria)- va pune la bataie toata armata transnistreana in cazul
  unui atac + cei 2000 soldati rusi (probabil 15000 soldati)

  Daca Rep MOLDOVA ar fi fost pregatita (cum este ISRAELUL AZI) Rusia ar fi fost tinuta in sah in cazul unei confruntari cu UCRAINA pentru ca un razboi este cel mai bun prilej pentru Rep MOLDOVA sa preia controlul asupra unor regiuni cu populatie majoritar Moldoveneasca (Camenca, Rabnita, Dubasani, Tighina) din Transnistria.

 • Pai si are Ucraina de unde sa finanteze asemenea exercitii militare? Ca pana recent militarii ucrainieni primeau bani de combustibil din donatii, si ratii de mancare de la americani.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: