Compania de stat Ukrspetsexport, parte a Ukroboronprom a semnat un contract cu compania turcească Baykar Makina pentru achiziția de drone tactice Bayraktar TB2.

Bayraktar TB2

Bayraktar TB2

Conform contractului, armata ucraineană va primi în curând o tranșă de avioane fără pilot tip Bayraktar TB2 împreună cu o cantitate semnificativă de armament clasic și de mare precizie, instruire pentru operatori și tehnicieni, precum și servicii de garanție pentru câțiva ani.

“As we have agreed with the Turkish President, Recep Tayyip Erdogan, an agreement was signed for the purchase of Turkish Bayraktar TB2 unmanned aircraft for the Ukrainian army, which will also be equipped with up-to-date high-precision missile weapons to destroy armored vehicles, engineering structures and fortifications, as well as naval missions.”

A declarat Petro Poroșenko, președintele Ucrainei.

Între timp, la fabrica Zaporizhzhya DP Ivchenko-Progress (parte a Ukroboronprom) se desfășoară dezvoltarea producția de componente pentru tehnologii fără echipaj uman, inclusiv motoare și avionică, într-o cooperare ucraineano-turcă.

Bayraktar TB2 este o dronă pentru nivelul operațional-tactic, cu avergura de 12 metri și autonomie de 24 de ore, care are o rază de acțiune de 150 de kilometri. Drona este propulsată de un motor economic Rotax 912.

Greutatea maximă la decolare a dronei este de 560 de kilograme cu o încărcătură utilă de 50 de kilograme, ceea ce permite avionului robot să fie înarmat cu armament modern de mare precizie cu care poate angaja lupta cu vehicule blindate, lucrări de geniu și fortificații, precum și în misiuni navale.

Drona beneficiază de un sistem automatizat pentru decolare și aterizare, care simplifică operarea.

În prezent Ukroboronprom lucrează și la alte programe comune cu Turcia, inclusiv avionul de transport Antonov An-188, integrarea de armament ucrainian pe vehiculele blindate turcești, precum și la furnizarea de echipament digital destinat comunicațiilor securizate pentru armata Ucrainei.

Iulian Iamandi